Podle filosofa Plútarcha byl Caesar "dobře stavěný, s tmavýma a živýma očima, a chodil vždy hladce oholen". Neholil si přitom jen vousy, ale také tělesné ochlupení, což bylo ve své době výrazem nejen módy, nýbrž i společenského statusu. Zjednodušeně by se dalo říci, čím vyšší postavení, tím méně chlupů na těle. Caesar si prý nechával chlupy vytrhávat dvakrát denně pinzetou.

(Zdroj: www.headblade.com, červen 2019)

Hladce oholená kůže nicméně nebyla žádoucí, pokud se jednalo o vlasy. Diktátor byl v mládí velmi hrdý na svou bujnou kštici a velmi ho trápilo, když mu vlasy začaly s postupujícím věkem vypadávat. Jak napsal autor jeho životopisu Suetonius, Caesar byl vlastním vzhledem takřka posedlý a počínající pleš u něho vyvolala velké znepokojení.

Jeho komplex ještě více prohlubovali političní oponenti; když už jim došly argumenty, utrousili aspoň sarkastickou poznámku na adresu jeho plešatosti. Legraci si z vojevůdce dělali i vojáci. "Římané, dejte pozor na své ženy, už toho plešatého smilníka vedeme domů!" zpívali cestou z vítězných tažení.

Přirozeně nešlo jen o narážku na Caesarovu pleš, ale také na jeho vyhlášené libido. Vojáci svého velitele zjevně nepovažovali za typického dobyvatele srdcí, na druhé straně ale zástupy milenek (a milenců) svědčily o tom, že diktátor přecijen oplýval určitým charismatem.

Jeho pleš nejspíš vůbec nevadila egyptské královně Kleopatře, která mu porodila syna přesně za devět měsíců od jejich prvního setkání. Na podporu růstu vlasů mu dokonce láskyplně doporučila mastičku z rozemletých myší, koňských zubů a medvědího tuku. Než tento starý lidový recept vyzkoušíte doma, prozradíme vám, že Caesarovi nepomohl. (Zdroj: www.bbc.com/future, září 2016)

První muž Říma se alespoň pokoušel lysinu nějakým způsobem zakrýt. Rád se prezentoval s vavřínovým věncem na hlavě a zbytky vlasů na temeni si nechával růst delší, aby je mohl přehodit dopředu přes pleš. Dalo by se říci, že byl nejslavnějším antickým propagátorem tzv. přehazovačky.

Ať jej plešatost jakkoli trápila, neomezila ho ani ve výkonu moci, ani v četných milostných dobrodružstvích. Respekt mu prokázali i antičtí sochaři, kteří ho posmrtně zobrazovali nerealisticky s viditelnou linií vlasů. Kult silného a atraktivního vůdce se pak udržel po dlouhá staletí.