Na úpravě svého vzhledu na portrétech mívaly zájem hlavně dámy, které chtěly být zvěčněny v souladu s dobovými ideály krásy - v módě byla andělsky bílá pleť, souměrné rysy obličeje a vysoké, jasné čelo, lemované plavými vlasy. Císař Karel IV. měl k retušování svých obrazů jiné důvody. Ve svém barvitém životě utržil tolik ran a šrámů, že měl obličej částečně zdeformován a čelo nad nosem mu hyzdila výrazná jizva. Ačkoli od středověkého rytíře nikdo neočekával, že bude mít tělo dokonalé jako socha Davida, Karel jako císař zřejmě přecijen nechtěl na své poddané působit strašidelným dojmem.

Horkokrevný lamač srdcí

Svou roli tu mohla sehrát i mužská ješitnost. Karel totiž býval zamlada velmi přitažlivým mužem a byl si toho vědom. Po matce zdědil snědou pleť, černé vlasy a jiskřivé hnědé oči. Rád se předváděl, jak umí zacházet se zbraněmi, a v jízdě na koni mu hned tak někdo nestačil. Nosil krátké, přiléhavé šaty a na plesech se okázale dvořil dámám, jež mu jeho pozornost stejně okázale oplácely. Víme o tom díky káravému dopisu, který mladému nevázanému dědici římského trůnu zaslal papež Kliment VI.

Hlavě katolické církve se nelíbil styl Karlova oblékání ani mravy, jimiž snižoval vážnost svého postavení. Pokud se chtěl stát jednoho dne císařem, měl navléknout dlouhý volný šat a tvářit se moudře a zbožně. A hlavně, už žádné turnaje!

Karel se ale svých zálib nehodlal jen tak vzdát. Jeho silné kosti zkoumané profesorem Emanuelem Vlčkem svědčí o tom, že se celý život věnoval cvičení a jízdě na koni. Nebylo myslitelné, aby se z papežova příkazu uzavřel do komnat a choval se jako rozvážný duchovní. Na turnaje se napříště zapisoval pod cizím jménem.

Jeden z nich se mu stal málem osudným. Po tvrdém zásahu dřevcem spadl z koně přímo na bradu a zlomil si čelist i několik obratlů. Pohmožděna byla také mícha a odborníci předpokládají, že dočasně ochrnul. Teprve po zotavení, které muselo být ve své době považováno za zázračné, se stal rozumným a zbožným vladařem, jak se od něj očekávalo. Měl pocit, že je Bohu hodně dlužen.

Císařovy ostatky si můžete prohlédnout ve videu:

Zdroj: Youtube

Jizva a zahnutý nos

Jeho pověstný šarm se ale vytratil. V pouhých 34 letech chodil shrbeně jako stařec a deformovanou čelist si nechal zarůst plnovousem. Profesor Vlček kromě toho našel na jeho lebce řadu dalších šrámů, z nichž největší začínal nad levým obočím a pokračoval přes kořen nosu až pod levé oko. V důsledku tohoto úrazu se Karlovi posunula nosní přepážka o 1 cm, a nos tedy působil jako zvlněný a zahnutý.

Nic z toho ale na dobových sochách a malbách nevidíme. Karel IV. své podobizny očividně cenzuroval, aby si před poddanými zachoval líbivou tvář. Nemůžeme mu to mít za zlé, fyzické nedokonalosti ho nejspíš hodně trápily. Byl přeci zvyklý být jedním z nejhezších rytířů... a těžko se smiřoval se způsobem, jakým se na něm podepsala jeho neukojitelná touha po adrenalinu.

Zdroje: https://dvojka.rozhlas.cz/, https://vedazive.cz/, https://cs.wikipedia.org/