Už odmala snil o velké říši. Jeho vzorem byl Karel Veliký nebo Caesar. Když mu bylo děvět let, začal studovat na vojenském učilišti v Brienne-le-Château ve Francii a později na École militaire v Paříži. Ve volném čase studoval vojenskou historii, zeměpis, matematiku, ale také filozofii a osvícenskou literaturu.

Poté, co úspěšně potlačil roajalistické povstání v pařížských ulicích, se stal generálem. Bylo mu šestadvacet let. O čtyři roky později, 9. listopadu 1799, sám sebe jmenoval prvním konzulem Francie. V roce 1804 se vyhlásil císařem.

Napoleon Bonaparte

„Napoleon nikdy přímo neřekl, jaké jsou jeho cíle. Mluvil o federativní říši, v níž by měla Francie absolutní převahu," říká ředitel pařížské nadace Fondation Napoloén Thierry Lentz. „Díky tomu si nerozuměl s Anglií, jež chtěla dosáhnout rovnováhy v Evropě na základě vzájemného oslabení středně silných mocností."

Za jeho éry se Francie změnila z feudálního státu na sociálně i občansky strukturovanou společnost. Určovala tak politický trend ve značné části Evropy. Ten byl podpořen sérií válečných konfliktů, jež probíhaly mezi lety 1803 až 1815, známé jako napoleonské války. Historici udávají, že na našem kontinentu padlo 2,5 milionu vojáků a minimálně milion civilistů. Celkově se však odhaduje, že v důsledku dobyvačných tažení zemřelo od 3 250 000 do 6 500 000 lidí.

„Pro evropské vládce byl Napoleon mužem revoluce. Překreslil mapu Evropy a změnil také budoucí život jejích občanů," vysvětluje historik Michel Kerautret. Co ho však hnalo vpřed? Mohl to být známý napoleonský komplex?

Jak vypadal Napoleon Bonaparte

V mládí byl Napoleon charismatickým mužem. Pyšnil se souměrnou tváří, velkýma očima, rovným nosem a výraznou bradou. I přesto, že ho vídeňské noviny nazývaly „le petit homme“ (malý muž), nebyl podle odborníků nízký. „Kdyby byl zakomplexovaný, určitě by nenosil tak zvláštní klobouk," říká životopisec a německý novinář Günter Müchler.

Zdroj: Youtube

S ním souhlasí francouzští historici, kteří v pařížské invalidovně našli jeho jezdecký kabát. Ten má délku 1,25 metru. Krejčí následně vypočítali, že jeho majitel byl vyšší než 165 centimetrů. To potvrzuje i záznam lékaře François Carla Antommarcha, jež vojevůdce po jeho smrti přeměřil. Měl mít 168,6 centimetrů. Byl tak o 4 centimetry vyšší než průměrný Francouz té doby.

Zdroj:

www.cs.wikipedia.org, www.valka.cz, www.irozhlas.cz, www.vat.pravda.sk