Dne 19. září 1991 se dva něměčtí turisté Helmut a Erika Simonovi procházeli mezi horskými sedly Hauslabjoch a Tisenjoch v malebných Ötztalských Alpách, když najednou spatřili tělo. Mysleli si, že patří nedávno zesnulému horolezci. Nález tak nahlásili na policii. Když se o tři dny později podařilo muže zamrzlého v ledu vyprostit, zrodila se celosvětová senzace. Před záchranáři ležela dokonale zachovalá mumie.

Tělo bylo intenzivně zkoumáno, rentgenováno a datováno. Do nejmenšího detailu se analyzovala tkáň, vlasy, obsah střev, ale také oblečení nebo předměty, které se u něho našly. Co o Ötzim zatím víme?

Ötzi

Když tzv. ledový muž zemřel, bylo mu asi 45 let. Měřil mezi 159 až 165 cm, vážil asi 50 kilo, nosil boty o velikosti 8 a byl levák. Genomická analýza zjistila, že měl hnědé oči, hnědé vlasy a snědší pleť. Podle uhlíkové datace žil před cca 5200 lety, tedy v období mezi roky 3400 až 3100 př. n. l..

Na těle měl Ötzi celkem 61 tetování, které byly zhotoveny sazemi. Objevují se podél osy těla, na obou stranách bederní páteře, nad kolenem, na pravém kotníku či kolem levého zápěstí. Nejvíce čar se nachází na nohách. Zajímavostí je, že podle radiologického vyšetření Ötziho kostí je tetování přesně na místech, jež ho musela bolet. Trpěl totiž odumíráním kostní tkáně, měl poškozenou ploténku a kolenní a kotníkové klouby byly opotřebovány. Vědci tedy předpokládají, že vpichy měly pomoci lépe snášet každodenní diskomfort. Pokud tomu tak je, Ötzi je jasným důkazem, že akupunktura nebo akupresura se používala přibližně 2000 let před dříve známým nejranějším použitím v Číně.

Nalomené zdraví

Ötzi netrpěl pouze problémy s pohybovým aparátem. Jeho zdraví bylo v době smrti dost nalomené. Ve střevech měl parazitickou hlístici druhu tenkohlavec lidský, která může způsobovat bolesti břicha, průjem nebo naopak zácpu. Měl paradontózu a zkažené zuby. Analýza DNA v únoru 2012 ukázala, že měl intoleranci na laktózu. Na jednom z jeho nehtů byly navíc tzv. Beauovy linie, jež dokazují, že ledový muž byl půl roku před smrtí dohromady třikrát nemocný. Poslední chorobu prodělal asi dva měsíce před svým skonem. Trvala 14 dní.

Rentgen a výpočetní tomografie v roce 2001 prozradili, že Ötzi měl v době smrti na těle podlitiny. Zápěstí, ruce a hrudník měl pořezané. Mozkové poranění nasvědčuje, že ho někdo praštil do hlavy. Příčinou smrti však byla s největší pravděpodobností nadměrná ztráta krve v důsledku zranění šípem, který roztříštil lopatku a poškodil nervy a cévy.

Jak vypadal Ötzi

Poslední otázka, která odborníky hlodala, byla, jak vlastně ledový muž vypadal. Nelehkého úkolu se zhostili bratři Alfons a Adrie Kennisovi. Model jeho tváře a postavy vznikl na základě 3D obrázků jeho mumie. Podle sochařů měl ledový muž podkus a na svůj věk vypadal dost sešle.

Nejprve paleontologičtí umělci zrekonstruovali Ötziho tělo. Srovnali délku jeho kostí s dnešními muži a na základě toho vytvořili kostru. Poté z modelovací hmoty vytvarovali svaly a připevnili je ke skeletu. Pomocí polyuretanové formy zhotovili silikonové torzo a přidali končetiny. Nakonec svaly obalili pěti tenkými vrstvami silikonové kůže.

Lebka byla vyrobena pomocí přesných trojrozměrných počítačových topografických skenů a ultrazvukových měření, z nich se zjistila přesná morfologie, tloušťka kůže a svalů. Umělci nezapomněli přidat i některé detaily, jež na sobě mumie reálně má, jako jsou vrásky nebo zranění.

Zdroj: Youtube

„Dohodli jsme se, že ho zobrazíme jako člověka, který se toulá v horách, ale očekává něco zlého. Proto se mu na tváři objevuje výraz stresu," vysvětluje Adrie Kennis.

Zdroj:

www.denik.cz, www.nature.com, www.science.org