Pokud se vám po této očistě znatelně uleví, znamená to, že můžete být citlivější na lepek obsažený v potravinách, nebo dokonce můžete trpět autoimunitním onemocněním. V druhém případě je nutné dodržovat celoživotní dietu. Lepek je bílkovinou, která se nachází v obilovinách. Najdeme ho v pšenici, ječmenu a žitě. Stopové množství i v ovsu. Má vliv na strukturu a vlhkost pečiva. 

Co je celiakie

Při tomto onemocnění se chová náš imunitní systém chybně – po požití potraviny obsahující lepek napadá sliznici tenkého střeva. Podle průzkumu trpí celiakií pouze jedno procento světové populace, ale odborníci mají za to, že mnoho lidí se nenechá vyšetřit, a tak o své nemoci ještě nevědí.

Jak se nemoc projevuje

Mezi příznaky intolerance lepku patří bolesti břicha, urputný průjem, nebo naopak zácpa. Často se objevuje únava, náladovost, kožní problémy a výrazný úbytek na váze. Kvůli němu tělo nemá dostatek živin, chybí mu železo, zinek a vitamíny skupiny B. Celiakie může způsobovat opakované potraty, a dokonce neplodnost.

Podle lékařů čekají pacienti mnohdy i několik let, než se dozví správnou diagnózu. Proto je tělo v té době hodně zanesené, což se projevuje právě alarmujícími příznaky. Uzdravení střev je dlouhý proces, který vyžaduje určitý čas. Čím dříve však začnete, tím dřív se budete cítit o mnoho lépe.

Diagnostika 

Vyšetření probíhá za pomoci krevního testu, který zkoumá protilátky proti tkáňové transglutamináze (tTGA). Jakmile se potvrdí diagnóza, je nutné okamžitě nasadit bezlepkovou dietu, kterou musí pacient striktně dodržovat. 

Kontaminace potravin

Klíčové je naučit se připravovat svůj pokrm v naprosto čistém prostředí. Je potřeba maximální pozornosti, aby se vaše jídlo nesetkalo s lepkem. Ten může ulpívat v maličkém množství třeba na kuchyňské lince, krájecím prkénku, toustovači nebo nádobí. Dávejte si pozor na koření, sojovou omáčku a další dochucovadla, ve kterých se skrývá lepek.

2 kroky k detoxikaci střeva

1. Probiotika

Probiotika mají zcela zásadní vliv na fungování našich střev. Podporují totiž zdravou střevní mikroflóru, která má vliv na celý náš organismus a imunitu. Upravují peristaltiku střev, a díky tomu podporují vylučování škodlivých látek ven z těla.

Zdravé čisté střevo je poznat i navenek, protože vaše pleť je čistá, zářivá a má zdravou barvu. Nejen, že můžete cítit fyzickou energii a vitalitu, ale zároveň se budete cítit lépe i po psychické stránce. Probiotické látky umí harmonizovat celé tělo.

2. Výživné potraviny

U celiakie je běžný nedostatek živin a vitamínů. Je nutné zařadit do svého jídelníčku potraviny bohaté na železo, jako jsou fazole, čočka a špenát. Železo si můžete doplnit i prostřednictvím kvalitních doplňků stravy. Dalším důležitým vitamínem je D, kterého by nemělo být méně než 5 mikrogram denně.

Pro hojení střev a obnovu imunity je zásadní kvalitní zdroj zinku. Ten se přirozeně nachází v dýňových semínkách, nebo hovězím masu. V očistné kúře by neměly chybět zelené potraviny, jako je špenát, listový salát, mladý ječmen, chlorella a spirulina (mořská řasa).

Vašemu tělu prospěje zeleninové a ovocné smoothie. Dělejte si pravidelně každý den tento nápoj z čerstvých biopotravin. Očistné účinky má zejména řepa, jablíčko, řapíkatý celer, kurkuma, zázvor a zmíněný špenát.

Zdroje: www.medicalnewstoday.com, https://rootfunctionalmedicine.com