Tuto otázku si kladli vědci napříč generacemi. Objevilo se několik teorií. Mezi nejpravděpodobnější však patřila ta o vraždě. V zadní části faraonovy hlavy se totiž našla odštípnutá kost. Po tisících letech se dokonce našli možní viníci. Atentát si měli objednat velekněz Aje a vojevůdce Horemheb, jež se po Tutanchamonově smrti postupně ujali vlády. Pravou příčinu jeho smrti však odhalila až věda - analýza DNA a tomograf.

Devatenáctiletý faraon nebyl v době své smrti v nejlepší kondici. Rozbor genů odkryl, že trpěl nemocí, jež se projevuje nadměrným zvětšením mužských prsních žláz, měl Marfanův syndrom, projevující se protáhlou kostnatou postavou a delšími prsty na rukou a nohou, které provázejí potíže s klouby a srdcem. Vědci v roce 2010 také odhalili, že měl v krvi bakterie, jež způsobují malárii a zimniční onemocnění. Dlouho se tak myslelo, že právě ty byly jedním z důvodů jeho brzkého skonu. Tutanchamonova smrt však byla mnohem tragičtější.

Jak zemřel Tutanchamon

Analýza DNA potvrdila, že Tutanchamon byl opravdu synem faraona Amenhotepa IV., jeho matka byla identifikována jako mumie KV35YL. Vědci však neprozradili, zda se jedná o půvabnou Nefertiti nebo o Kiju, jež nosila titul „velmi milovaná manželka krále“, a zároveň byla jeho sestrou. Incestní poměry byly v královských dynastiích ve starověkém Egyptě zcela obvyklé. To by také vysvětlovalo Tutanchamonovo nalomené zdraví a problémy s pohybovým aparátem.

Snímkování mumie odhalilo, že mladík měl v době smrti těžce pohmožděnou nohu a hrudník. Odborníci tak přišli s názorem, že vladař musel odněkud spadnout. Nejlogičtější teorií bylo, že se zranil, když se neudržel na voze. Britští vědci tento názor o několik let později rozpracovali a provedli rekonstrukci nehody.

Podle nich došlo ke kolizi dvou vozů. Jeden z nich se přes Tutanchamona převalil a rozdrtil mu nohu, žebra a také srdce. Historici předpokládají, že kdyby neměl mladý faraon problémy vyplývající z genetické mutace, na voze by se mohl udržet a rychlou jízdu s koňským spřežením by přežil.

Nešťastná náhoda

Podle archeologů byl Tutanchamon aktivním mužem, který měl rád zábavu a hony. Kombinace nehody, jež mohla být následkem mladické nerozvážnosti a touhy po andrenalinu, výskytu sněti ve zlomené končetině a bakterií malárie, tak vyústila smrtí mladého vladaře.

Zdroj: Youtube

Zdroj:

www.lidovky.cz, www.starovekyegypt.net, www.idnes.cz