Od výbuchu Vesuvu, který v roce 79 zasypal Pompeje vrstvou popele, uběhlo mnoho století. Za tu dobu město padlo za oběť zlodějů, kteří odtud odnesli vše, co našli. Kopáním tunelů do sutin přitom poničili i samotné stavby, jež se mohly stát zajímavou kulturní památkou. Archeologové odhadli, že jen škody na vile Civita Giuliana dosahují výše 2 milionů EUR.

Přesto byly v pozůstatcích této budovy ještě letos učiněny pozoruhodné objevy. Vědci zde našli například stáj s kočárem a ostatky třech koní. Ještě více je však zaujal sklepní prostor, který zřejmě sloužil jako pokoj sloužících otroků.

Ubytování ve spíži

Ředitel výzkumu Gabriel Zuchtriegel uvedl, že místnost působí neobyčejně stísněným dojmem. Rozloha 16 m2 sice odpovídá velikosti dnešních panelákových pokojů, kde se pohodlně vyspí jeden až dva lidé, v tomto případě se však o něj dělila celá rodina. A navíc zde žila mezi množstvím nádob s vínem, olejem, ovocem a kořením. Pokoj totiž nesloužil jen jako ložnice, ale také coby spižírna.

Místnost je osvětlena jen malým okénkem umístěným v horní části stěny. Je to v podstatě skep, kde se drží nízká teplota i v parném létě, a tak se tu dají dobře skladovat potraviny. Majitelé vily Civita Giuliana sem umístili i tři dřevěné postele pro otroky. Dvě z nich měří 1,7 metru, třetí je o něco kratší. Archeologové soudí, že tu mohli přespávat dva partneři s dítětem.

V pokoji kromě toho stála i truhla, ve které se našly kusy látek a kovu, připomínající části koňských postrojů. Zbytek prostoru je vyplněn amforami a hrnci, v nichž se skladovaly pochutiny různého druhu.

"Tento objev nám pomůže odhalit nové a zajímavé informace o životních podmínkách otroků v Pompejích i v římském světě obecně," raduje se ředitel místního muzea Massimo Osanna. "Přestože nevíme, kolik osob se v místnosti tísnilo, jedno je jisté: otrocký pokoj sloužil zároveň jako spíž."

Výbuch sopky v roce 79 srovnal se zemí nejen Pompeje, ale i propastné třídní rozdíly, které v nich panovaly. Před přírodní katastrofou neutekl ani otrok, ani boháč. Zbyly jen zasypané budovy, čekající na budoucí generace, které projeví zájem o jejich tiché svědectví.

Zdroje: www.theartnewspaper.com, www.livescience.com, www.theguardian.com