Čtení

Všude se zdůrazňuje, že čtení je nesmírně důležité pro rozvoj jazykových schopností a slovní zásoby. Věděli jste ale, že můžete předčítat pohádky už šestiměsíčnímu miminku? Pokud začnete takto brzo, vaše dítko bude mít podle průzkumu Reader’s Digest v pěti letech vyšší gramotnost než jeho vrstevníci a snáze se naučí číst a psát.

Kostky místo hraček na baterie

Když zmáčknete na hračce tlačítko a ozve se zvuk, dítě se zaraduje a na chvíli ho to zabaví. Studie univerzity ve Washingtonu však dokázala, že staré dobré kostky učiní pro vaši ratolest mnohem víc: umožní jí rozvinout fantazii a určovat pravidla hry. Hračky na baterky jsou totiž přesně naprogramované a není možné s nimi podniknout nic jiného, než jen pasivně mačkat čudlíky.

Hudba

Souvislost mezi hudbou a inteligencí vědci zkoumají už dlouhá léta. A vždycky dojdou ke stejnému závěru: pravidelný poslech hudby nebo hra na hudební nástroj stimuluje mozek a u dětí vede k lepším výsledkům ve škole.

Fyzické cvičení

Aby mozek správně fungoval, je třeba ho dobře prokrvit. A toho docílíme pravidelným pohybem. Dětem jen prospěje, když je necháte náležitě vyběhat.

Ať zkusí samo

Už jste měli doma fázi "Já sám!", případně "Já sama!"? Touha po samostatnosti je u dětí přirozená a je jen dobře, když se snaží něco udělat bez vaší pomoci, i když jim to zpočátku nejde. Neztrácejte trpělivost a nechte je, ať se potí a zkoušejí. V žádném případě jim neprošlapávejte cestičku ve snaze jim ušetřit práci. Chcete přeci, aby z nich vyrostli samostatní jedinci, schopní se o sebe postarat.

Vytváření vlastních názorů

Dítě vás zpočátku kopíruje jako opička a opakuje vaše slova jako papoušek, ale od zvířátek člověka odlišuje naopak schopnost nezávislého jednání a uvažování. Od raného věku proto sem tam položte dítěti otázku: "Co si o tom myslíš?" Kde je to možné, nechte dítě i o něčem přímo rozhodnout: "Chceš si dneska obléct zelený svetr, nebo radši ten modrý?" Dítě tak nebude jen pasivně přejímat informace a plnit úkoly, ale bude schopno i přemýšlet.

Smysl pro humor

Testy vědců z univerzity v Novém Mexiku v roce 2010 ukázaly, že studenti s vyšší inteligencí mají zároveň častěji smysl pro humor a umějí žertovat. Naučte děti, že život není vždycky jen vážný, a něčemu se spolu od srdce zasmějte. Smích přeci nakonec dokáže i léčit.

Trocha nudy neuškodí

Někteří rodiče připraví pro dítě nástěnku s přesným rozvrhem denních aktivit, aby se náhodou nenudilo. Trocha nudy přitom dítěti vůbec neuškodí, naopak ho přiměje k tomu, aby si vymyslelo nějakou hru samo. A tím se opět rozvíjí jeho představivost a schopnost přemýšlení.