Životní úroveň seniorů je jasnou prioritou vlády, vyplývá z vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové, které zveřejnila na sociální síti Twitter. Podle zákonných pravidel se měly důchody českých penzistů v příštím roce v průměru zvednout „jen“ o 458 korun. Aby ale důchodci nepřišli zkrátka, koaliční rada vládních stran se dohodla na zvýšení penze nad rámec valorizace o dalších 300 korun.

Může za to pandemie

V posledních několika letech vzrostly důchody každoročně bezmála o tisíc korun. V roce 2021 růst činil podle webu Finance.cz v průměru 839 korun, v roce 2020 902 korun a s rokem 2019 se důchody zvýšily o 901 korun. Nižší zvýšení pro rok 2022, které vychází ze zákonných pravidel valorizace, pak bylo způsobeno dopadem pandemie koronaviru na ekonomiku a státní rozpočet.

Protože je ale pro vládu dobrá životní úroveň seniorů prioritou, měla by se v příštím roce penze zvednout o dalších 300 korun nad rámec valorizace. Na středečním jednání se na tom podle webu iRozhlas.cz shodla koaliční rada vládních stran. Kabinet by příslušný návrh měl schválit v nadcházejících dnech.

Další rouškovné?

V zimě 2020 se vláda rozhodla dát všem důchodcům takzvané rouškovné ve výši 5 000 korun. Šlo o jednorázový příspěvek, který měl penzistům vykrýt výdaje spojené s pandemií koronaviru. I proto se nabízela otázka, zda k něčemu takovému nedojde i letos. Podle všeho ale kabinet o dalším příspěvku v současné době neuvažuje.

„To mělo jasné ekonomické důvody, tentokrát to ve hře není,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová. Opozice přitom loňské rouškovné, o kterém se mluvilo před krajskými volbami, označila za uplácení voličů. Podobně se někteří staví i ke zvýšení důchodů nad rámec valorizace. Dle aktuálních informací ministerstva práce bude dodatečné navýšení důchodů v příštích třech letech stát státní kasu zhruba 32,6 miliardy korun.