Div přírody, posvátná oblast, ale také jedno z nejvíce nebezpečných a záhadných míst světa. To vše pěkně pohromadě můžete najít severozápadně od amerického města Wimberley. Divočinou tam protéká Cypřišový potok, který v jednom místě vytváří mělkou vanu a v jejím dně zeje zhruba čtyřmetrová díra přímo do nitra země.

Záhadný pramen

Území považovali za posvátné už dávní indiáni, v úžasu byli také první kolonizátoři, kteří tam dorazili kolem roku 1850. Pro místo se rychle vžil název Jákobova studna podle biblického místa, kde dala Samaritánka napít Ježíšovi.

Brzy se našli i první odvážlivci, kteří se chtěli vydat pod hladinu. Studna si ale své tajemství střežila. Nikdo se nedokázal potopit více než na několik metrů. Z hlubiny totiž vyvěral silný pramen, který každého potápěče okamžitě vynesl zase nahoru. Podle měření z roku 1924 proud vody dosahoval množství 640 litrů za sekundu a byl tak silný, že dokonce tryskal téměř dva metry nad hladinu.

V dalších letech ale slábl a v roce 2000 dokonce poprvé vyschl, což se od té doby opakovalo ještě několikrát. S rozvojem potápěčské techniky se odvážlivci mohli vydávat stále hlouběji na průzkum. Netušili, že plavou vstříc smrti.

Neznámý tvor

Na první pohled vypadá studna jako místo s křišťálově čistou vodou, která přímo vybízí ke koupání. Kousek pod hladinou se však mění ve zrádnou past.

Cesta dolů vede přes několik jeskynních dutin spojených úzkými škvírami. Situaci komplikuje i několik komínů, které vypadají jako výstup na hladinu, ale nikam nevedou.

V zatopeném bludišti je však nejhorší silná vrstva usazenin, které při neopatrném pohybu vodu okamžitě zakalí. Potápěči mohou snadno ztratit orientaci a netuší, kudy vede cesta vzhůru. Jen mezi lety 1964 až 84 si místo vyžádalo nejméně osm obětí. V současnosti je studna zmapována do hloubky čtyřiceti metrů, ale kde leží samotné dno, nikdo neví. Ještě se nenašel nikdo tak šílený, aby se potopil ještě hlouběji.

Přestože je místo chráněné a přístup k němu je pouze na povolení, stále láká řadu turistů, kteří chtějí do mysteriózní studny skočit a udělat v ní několik temp. Nijak se netrápí tím, že se k místu váže řada pověstí. V hlubině pod jejich nohama se může skrývat nejen bájný poklad, ale třeba také neznámý tvor.