Manželství i celý život Havlových byl jako na tobogánu. Na jednu stranu až moc adrenalinový život českého disentu za komunismu – tedy večírky, alkohol, cigarety a nevázaná láska, ale vše pod dohledem všudypřítomného STB. Na stranu druhou manželství, které muselo všemu tomuto čelit. A odolat.

Otevřený život s hrozbou "zavření"

Kolorit života českého disentu v době 70. let byl vždy ve znamení zvláštního strachu – Václav Havel nikdy nevěděl, kdy ho „seberou“, a stejně jako další disidenti, nosil raději kartáček na zuby vždy při sobě. Ani jeho žena tedy nevěděla, kde bude její manžel spát. I přesto, že manželství jednoho z našich největších dramatiků bylo také dramatické, Olga byla Václavu Havlovi pevnou oporou a vnímal ji jako stabilní jistotu svého života.

"V dobrém i zlém"

Nebyli jen manželé „V dobrém i zlém“, byli zároveň nejlepšími přáteli, sehranými spolupracovníky a ve společnosti vystupovali jako nerozlučný pá. Samozřejmě, že prvotní láska ale časem ze vztahu vyprchala a Václav, jenž byl velice šarmantní, měl pro ženy velké kouzlo.

Je známá věc, že Havel a první paní Havlová měli rovnocenný, partnerský vztah a že Olga byla Václavovi skoro až mateřskou figurou, ale i nejbližší přítelkyní a rádkyní. Havel měl rád ženy, rád s nimi koketoval a vždy jich okolo něj bylo dost. Jelikož Olga nesnášela přetvářku, dohodli se manželé, že budou k sobě navzájem otevření. A stejně jako každý muž, i Václav si to interpretoval „mužsky“ a nadšeně své manželce vyprávěl o každé ženě, která ho zaujala.

„Na Václavovi není nejstrašnější, že má ty svoje ženský, ale že mi o nich musí hned povědět…," povzdychla si Olga s úsměvem. Všechny jeho milenky ale brala s noblesou sobě vlastní, a s jeho stálými milenkami se dokonce spřátelila.

Anně Kohoutové předčítala Václavovy dopisy z vězení, Jitku Vodňanskou vlídně přijala na Hrádečku.

Pod pokličkou

Vztah mezi Václavem a Jitkou trval sedm let ještě v době, kdy byl Havel ženatý se svou osudovou Olgou. Ostatně, Olga tou dobou sama udržovala mimomanželský vztah. Ani přes všechny zálety svého manžela se Olga nechtěla vzdát pozice první ženy jeho života. Rozvádět se nechtěla, jen jednou to bylo skoro na spadnutí - právě v době, kdy si i ona našla mimomanželský poměr. Zatímco byl Havel ve vězení, sblížila se s Janem Kašparem. O dvacet let mladší herec původně pracoval jako kulisák a na scéně začínal v roli náčelníka Karla Němce v cimrmanovské hře Dobytí severního pólu. S Olgou navázal hluboký citový vztah, což Havel nesl velmi těžce. Nakonec se ale s Kašparem skamarádil, a když herec v roce 1988 utrpěl těžký úraz páteře, sehnal mu kvalitní invalidní vozík.

Jitka Vodňanská, Havel a Olga Havlová tvořili zvláštní milostný trojúhelník, který sice působil smířeně až osvíceně, ale za zavřenými dveřmi Hrádečku to zase tak idylické nebylo. Havel psal hry a knihy a výsledek pak oběma ženám četl a chtěl znát jejich názor. V rámci trojúhelníku panovalo křehké příměří.

Olga by se asi nebránila společnému soužití ve třech v případě, že by Jitka měla s Havlem dítě, tak se ale nestalo, protože Jitka potratila, takže vše zůstalo konzervativně „při starém“.

"Olga, ta mě takovým zvláštním způsobem přijala, našly jsme si k sobě cestu. Ona byla velmi moudrá a silná," vylíčila Vodňanská. Vodňanská na sebe samu v té době vzpomíná jako na naivní dívku, která možná nevěřila, ale rozhodně doufala, že jednou bude mít svého milého jen pro sebe. A vždy vyrovnaná Olga jí zase vyčítala talíře. "Do odkapávače jsem dávala obráceně talíře. Olga je dávala jednou stranou, ale já je dávala tou druhou, velkej problém. Ale to nebyl boj o talíře, to byl boj o teritorium," popsala Vodňanská. Pro druhou ženu jasně čitelné gesto, které i dámu Olžina typu dokonale prozradilo - respektive její žárlivost.

První dámou

Když se Václav Havel stal prezidentem, Olga nebyla příliš nadšena. Věděla, jaké budou s novým statutem spojeny povinnosti. Formality ráda neměla, ale v jejím vystupování bylo něco přirozeně aristokratického, takže byla první dámou na slovo vzatou.

Poslední léta života Olga jako první dáma a manželka prezidenta zasvětila charitě. S Havlem ji definitivně rozdělila až její smrt v lednu roku 1996.

Zdroje:

https://g.cz/havlova-milenka-jitka-vodnanska-ta-na-kterou-zarlila-i-olga-vztah-s-exprezidentem-ukoncila-az-svatba-s-dagmar/

https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/67481/vaclav-havel-a-jeho-tri-osudove-zeny-a-jedna-prokleta.html

https://www.vaclavhavel.cz/docs/press/101201_tyden.pdf