Řezník z Manily

Japonský generál Tomojuki Jamašita proslul masakry civilistů a dobytím Thajska, Malajsie a Singapuru během druhé světové války. V roce 1944 měl na starost obranu Filipín, ale víc než to se zajímal o poklady, které svým bezostyšným rabováním nastřádal. Protože neměl kontrolu nad moři kolem svého císařství, byla kořist loděmi postupně přivážena na Filipíny.

Podle rozšířených legend k ukrytí pohádkového bohatství využil zajatce, ti mu na různých místech Filipín vyhloubili desítky tunelů a skrýší. Po dokončené práci je v tunelech pohřbil zaživa odpálením náloží, nebo je zastřelil. Byl tak jediný, kdo znal přesnou pozici všech svých trezorů.

Po válce byl zadržen americkými vojáky. Jamašitu zajali hlavně za válečné zločiny způsobené na Manile, řeč se ovšem dostala i na jeho hypotetické bohatství. Jamašita neprozradil žádné informace týkající se poloh skrýší, a Spojenci tak neměli důvod zločince udržovat při životě.

Pohádkový nález

Zlatá horečka ovládla celé Filipíny, každý si chtěl ukořistit Jamašitovo zlato pro sebe. Dlouhá desetiletí se hledači pokladů beznadějně prohrabávali domnělými úkryty, dokud v roce 1971 bývalý filipínský voják Rogelio Roxas nenarazil na zlatou žílu.

Muž se údajně prokopal k tajné podzemní skrýši plné zlata, šperků a drahých kamenů. O jeho nálezu se však dozvěděl prezident Marcos, Roxase zajal a poklad zabavil. Voják se z Marcosovy strany dočkal surového mučení, jeho lidé se totiž domnívali, že ví, kde se nalézají další tajné úkryty.

Roxase nakonec propustili, před svou záhadnou smrtí o pár dní později stačil říct o pokladu a prezidentu Marcosovi svým blízkým, kteří v roce 1996 jeho jménem jednali u havajského soudu. Marcos se nakonec doznal – spolu s manželkou neprávem získali jmění v hodnotě 41 miliard dolarů, jež mělo pocházet ze skrýše objevené Roxasem.

Mohli poklad získat Američané?

Teorií existují desítky. Jedna z nich například obviňuje samotné Američany, kteří byli pokladem podplaceni, aby nestíhali japonského císaře za válečné zločiny. Ta nejskeptičtější zase tvrdí, že žádný poklad neexistoval.

Celá pravda o ukořistěném bohatství generála Jamašita zřejmě nikdy nevypluje na povrch. Mnoho hledačů pokladů po údajných skrýších stále pátrá. Roku 1993 měl francouzský badatel Dominique Martial nalézt na Filipínách úkryt 5 tun zlata. O svém objevu napsal knihu.