Jonaguni Jima je ostrov, který leží poblíž jižního cípu japonského souostroví Rjúkjú, asi 120 km od východního pobřeží Tchaj-wanu. Místo je velmi oblíbené jako potápěčská lokalita.

Místo nazvané Yonaguni-Jima Kaitei Chikei, což doslova znamená „podmořská topografie ostrova Yonaguni" je podmořská záhada. Nachází se poměrně blízko pobřeží a k prozkoumání dna struktury je zapotřebí ponor v hloubce 3 až 16 metrů. Potápěči by měli mít na paměti, že místo je někdy vystaveno silným proudům, ale rozhodně stojí za ponor!

Na dokument se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Yonaguni se skládá z pískovce a slínovce, jehož stáří je 20 milionů let. Podvodní skalní útvary vypadají jako pozůstatky starověké civilizace. Jejich zkoumání se věnuje vědecký svět.

Umělá nebo přírodní záhada?

Mohutný podmořský skalní útvar zřejmě existuje již více než 10 000 let, ale stále se diskutuje o tom, zda je zcela umělý, zcela přírodní, nebo zda byl pozměněn lidskou rukou. Poprvé byl objeven v roce 1985 potápěčem, který hledal vhodné místo k pozorování žraloků kladivounů.

Poté byla oblast sledována Masaaki Kimurou, mořským geologem z Rjúkjúské univerzity. Ten se zda „zasekl“ na téměř dvacet let a dodnes je přesvědčen, že místo bylo vytesáno před tisíci lety, kdy se pevnina nacházela nad vodou.

Podmořský svět

Podle Kimury jsou četné pravé úhly, strategicky rozmístěné otvory a estetické trojúhelníky na Yonaguni známkou lidských úprav. Odborník si myslí, že na památkách se navíc objevují rytiny připomínající písmo Kaida. To ještě více podporuje jeho teorii, že v prapodivné stavbě lze identifikovat pyramidu, hrady, cesty, monumenty a stadion - což je pro něj důkazem, že památka je tím, co zbylo ze ztraceného kontinentu Mu, japonské obdoby Atlantidy. Pokud byl monument vytesán lidskou rukou, stalo se tak v poslední době ledové (asi před 10 000 lety).

Tehdy bylo Yonaguni bylo součástí pevninského mostu, který lokalitu spojoval s Tchaj-wanem. Japonská vládní agentura pro kulturní záležitosti i vláda prefektury Okinawa popírají, že by Yonaguni byla historickou kulturní památkou.

Kontroverzní teorie

I když se vědec domnívá, že město bylo pohlceno oceánem při zemětřesení před 3000 lety, jeho kolegové jsou však k závěrům skeptičtí. Podle nich mohlo uskupení skal, které vyvolávají dojem rozvalin města, vzniknout působením přílivu či odlivu nebo například vulkanickou činností. Podle nich i nalezené artefakty, hliněné nádoby nebo zbraně, dokazují pouze to, že mezi těmito skalami žili lidé.

Zdroj: Youtube

Robert Schoch, profesor na Bostonské univerzitě, se na místě potápěl a vysvětluje, že útvar je "základem geologie a klasické stratigrafie pískovců, které mají tendenci se lámat podél rovin a dávají vám tyto velmi rovné hrany, zejména v oblasti s mnoha zlomy a tektonickou činností". Pískovcové struktury obvykle erodují do pevných útvarů a je nepravděpodobné, že by struktura byla zcela vytvořena člověkem, pokud vůbec, protože viditelná struktura je spojena se skrytým skalním masivem.

Kimura je však pevně přesvědčen, že tato záhadná civilizace zmizela kvůli tektonické činnosti v Tichém oceánu.

Zdroje:

www.bbc.com, plus.rozhlas.cz/kde-lezi-japonska-atlantida-6618858, www.atlasobscura.com