Léčivý strom
Jasan ztepilý neboli Fraxinus excelsior dorůstá do výšky až 40 metrů. Dává si ale hezky na čas. Tři roky mu trvá, než poprvé vykvete, celková délka jeho života je kolem 250 let.
Zatímco většina z nás považuje jasan za vznosný strom s nádhernou korunou, jen máokdo ví, že má mnoho zdravotních benefitů pro naše tělo.
Z jasanu se sbírají především mladé listy a semena, zdraví přínosná je ale také kůra stromu. V minulosti se jasan ztepilý díky svému kvalitnímu dřevu používal na výrobu lyží.
Jasan je lékem na všechny revmatické obtíže. Dokáže vyléčit artrózu, poradí si i se zákeřnou dnou. Díky své schopnosti vysávat kyselinou močovou z krve, se v tomto směru jeví jako ideální společník.
Jasan však můžete použít také v případě, že trpíte na vysoký cholesterol nebo máte diabetes. Dlouhodobé používání odvaru z listů jasanu dokonce vede ke snížení dávky PAD léků.
Skutečný zázrak
Jasan ztepilý má močopudné účinky. Využít jej můžete na záněty močových cest, kde je účinným pomocníkem také v případě, že jsou chronické.
Seznamte se s jasanem ztepilým:
Jasan snižuje horečnaté stavy, vyhání parazity ze střev a díky svým protizánětlivým účinkům vyléčí jakýkoliv zánět v těle.
Obecně lze říci, že odvar z listů jasanu má pro lidský organismus posilují efekt. Využít jej můžeme při jakékoliv rekonvalescenci. Po nemoci, zranění či v případě, že máme oslabenou imunitu.
Díky svým lehce projímavým účinkům si jasan ztepilý poradí s nepříjemnou zácpou. Jasan posiluje činnost sleziny.
Odstraňuje zápach z úst a poradit si umí s nadměrně mastnou pletí, jejíž pH vrací do normálu. Nejlepším způsobem, jak jasan užívat, je nálev. Na jeho přípravu zalijte 1 polévkovou lžíci listů 250 ml studené vody, přivedeme k varu a poté nechte 3 až 5 minut louhovat.
Pijte dvakrát denně po dobu minimálně 14 dnů, v akutních případech až třikrát denně. Nálev je účinným pomocníkem při zánětech kloubů, chronické zácpě či špatné činnosti ledvin. Tento zázrak pro zdraví byste rozhodně měli znát.
Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, bylik.cz, www.cajovydychanek.cz