Něco málo o játrech

Jde-li řeč o zdraví našich jater, o čem vlastně mluvíme? Játra jsou náš největší vnitřní orgán, u dospělého váží něco kolem jeden a půl kilogramu. To je výrazně víc, než si člověk obvykle představuje.

Tvoří se v nich trávicí šťávy, žluč a některé hormony, ukládá se železo a některé další látky. Jsou klíčová pro trávení tuků, sacharidů a bílkovin.

Selhání jater je život ohrožující stav. Mimo jiné proto, že jsou naprosto nenahraditelná pro odbourávání toxických látek v organismu. Játra jsou vlastně naše vnitřní chemická továrna a čistička.

Játra jsou velmi odolný orgán, potřebné funkce zvládnou plnit, i kdyby nám z nich zbývala jen pětina. Do nějaké míry se dokáží hojit a regenerovat. Ale pokud je něco soustavně poškozuje, je to pro nás špatné.

Jedním z obávaných jevů je tučnění jater, kdy se na nich usazuje příliš mnoho tuku a ohrožuje jejich fungování. To je způsobeno hlavně cholesterolem.

Dost často, když je někomu lékařem oznámeno, že mu hrozí tento problém, člověk automaticky vyřadí ze své stravy prakticky všechny tuky. To je ovšem chyba. Jak ale postupovat správně?

Jak se to má doopravdy s tuky ve stravě?

Přestat úplně jíst veškeré tuky není moudré, jde o předsudek. Absence některých druhů tuků může našemu zdraví jenom uškodit.

„Cholin (tedy vitamín B4), který je normálně obsažený ve slanině, vejcích a mase, pomáhá distribuovat cholesterol,“ vysvětluje Predrag Nenadić, srbský lékař a odborník na výživu, „a nedovoluje mu usazovat se v játrech a posílá ho do tukové tkáně.“

Takže možná přiberete v pase nebo v sedací oblasti, ale nebudou vám tučnět játra.

„Cholesterol není něco, co by příroda vytvořila proti člověku,“ dodává lékař. „Člověk cholesterol potřebuje, syntetizuje se z něj množství různých hormonů a tvoří buněčné membrány. Až když máme příliš mnoho škodlivého LDL cholesterolu, tak máme problém.“

Tučnění jater nás může postihnout, i když neholdujeme alkoholu. Tučná játra nemohou pořádně fungovat a mezi příznaky tohoto stavu patří padání nehtů, akné, množství lupů a svrbění celého těla.

Co játrům prospívá?

Pro zdravá játra je důležité udržovat pitný režim, mít dostatek vody. Dále potřebujeme jíst množství vlákniny, jak rozpustné, tak nerozpustné.

Pokud chceme zabránit tučnění jater, je potřeba zbavit se nikoli slaniny, vajec a pečínky, ale eliminovat hlavně umělé cukry.

Mnohem více, než si myslíme, jich je v dochucených perlivých nápojích, které ve větším množství škodí stejně jako alkohol. Podobně je tomu u džusů, hlavně těch kupovaných v supermarketu.

Často čteme nebo slyšíme, že pomocí džusů můžeme játra „propláchnout“ nebo „detoxikovat“. To je velký omyl. Játra se detoxikují sama, to je jejich práce. A koupené džusy obsahují fruktózu, což ale není ta samá fruktóza, jakou najdeme v čerstvém ovoci. Tahle se uměle vyrábí z kukuřice, ne z ovoce.

Tento druh umělého cukru se výrazně podílí na přibývání na váze i nárůstu cholesterolu a pro játra je jako jed.

ZDROJE: story.hr, www.novinky.cz, cs.wikipedia.org

Související články

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dotyk.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem? Budeme vděční za vaši upřímnou zpětnou vazbu. Předáme vaše hodnocení redaktorovi, aby se mohl nadále zlepšovat.

Fantastický článek, skvěle napsané, sdílím s přáteli Hlasů: 0
Článek mě sice pobavil, ale má nedostatky, spíše průměr Hlasů: 0
Slabé, nic nového, redaktor by se nad sebou měl zamyslet Hlasů: 0