Sopka Kawah Ijen leží na Jávě, která je sopečnou aktivitou velmi proslulá. Aktivní sopka je součástí komplexu sopek v regentství Banywang, ležících v kráteru Ijen, jehož nejvyšším bodem je stratovulkán Gunung Merapi. Kawah Ijen je jednou z nejneobvyklejších sopek na světě právě pro barvu lávy, kterou chrlí. Je totiž skutečně modrá! Důvodem je neuvěřitelně vysoký obsah síry. Ijen má jedny z nejvyšších hodnot síry na světě.

Modrá sopka, jak ji lidé přezdívají, chrlí nejen modrou lávu, ale při podzemní činnosti z ní šlehají i jasně modré plameny. Místní tento jev nazývají modrý oheň a sopka láká tisíce turistů, kteří jsou jí fascinováni. Na Jávě je ale podobných jevů více, leží zde i největší kyselé jezero na světě, které se nachází právě uvnitř kráteru. Má neskutečně tyrkysovou vodu, která je však smrtelně jedovatá. Inu, neskutečná krása někdy zabíjí.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Modrá je dobrá

Modré plameny, a následně modrá láva, se objevují v momentě, kdy se sirné plyny sopky dostanou do kontaktu se vzduchem o teplotě vyšší než 360 °C. Tato hustá sbírka plynu, při kontaktu s kyslíkem a osvětlená roztavenou žhavou lávou, hoří modře. Modré plameny jsou ale viditelné jen v noci. Vědci je připodobňují k marťanským výbuchům.

"Po několika nocích v kráteru jsem si připadal, že jsem na jiné planetě," říká fotograf Olivier Grunewald, který spolupracoval s prezidentem Ženevské vulkanologické společnosti Régisem Etiennem na vytvoření dokumentárního filmu o těžbě síry na Ijen. Právě to je totiž další záhada této jávské sopky.

Smrtelně nebezpečný job

Jeaž k nevíře si představit, že v sopce pracují lidé! Je zde totiž prováděna jedna z nejnebezpečnějších těžeb síry na světě! Hlavním problémem jsou sirné plyny, které v kráteru neustále víří, takže horníci jsou neustále v ohrožení života. K tomu si připočtěte ještě chůzi po strmých svazích sopky nahoru a dolů, obyčejně vyzbrojeni plynovou maskou nebo jiným bezpečnostním vybavením.

Těží se zde sirná hornina, která vzniká po vyhasnutí modrých plamenů. A protože jsme v Indonésii, s technologiemi je to velmi na štíru, takže horníci pak velké náklady sirné horniny nosí v koších dolů po úbočí hory, kde dostávají zaplaceno za kilogram. Mezi horníky najdeme často i malé děti, které si chtějí v chudé zemi přivydělat. No, přivydělat! Výdělky jsou směšné. Protože není možné udělat zpravidla více než dvě cesty denně, spočítejte si to, když za kilogram sirné horniny dostane dělník jen o něco málo více než jednu korunu!

Jako turistické místo, které si odškrtnete ze seznamu míst, která chcete navštívit, ale tento zážitek rozhodně stojí za to! Je nezapmenutelný!

Zdroje:

en.wikipedia.org/wiki/Blue_lava, interestingengineering.com, www.thoughtco.com