Zdraví ořechů
Ořechy jsou jedinečným zdrojem zdravých tuků. Ačkoliv jsou poměrně hodně bohaté na kalorie, našemu zdraví přiměřená konzumace skutečně prospívá.
Odborníci na výživu doporučují menší hrst ořechů každý den. Kromě zdravých tuků jsou ořechy skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, bílkovin, sacharidů, kyseliny listové, vitamínů E, B1 a B6 a celé řady důležitých minerálů.
Z tohoto důvodu bychom je v naší stravě neměli opomíjet. Nyní však přišel španělský kardiolog s dalším významným objevem. Existují ořechy, které ochrání zdraví našeho srdce.
Kardiovaskulárním onemocněním velké množství lidí. Tato skupina onemocnění zahrnuje různé poruchy srdce a oběhového systému, jako je ischemická choroba srdeční, cévní mozková příhoda, srdeční selhání, poruchy srdečního rytmu a choroby chlopně.
Kromě toho se do této kategorie řadí i další související poruchy, jako jsou mikrovaskulární komplikace diabetu a vaskulární demence.
Chrání srdce
Zdraví svého srdce bychom si všichni měli chránit. Je třeba zdravě jíst, pravidelně se hýbat, nekouřit, nepít nepřiměřené množství alkoholu a celkové dbát na zdravý životní styl.
Zdravotní přínosy mandlí:
Španělský kardiolog se zaměřuje na výzkum potravin, které zdraví srdce mohou podpořit.„Pochopením toho, které potraviny nám poskytnou nejvíce výhod a způsobí nejmenší škody, můžeme udržet náš kardiovaskulární systém v nejlepší možné formě,“ uvedl Kevin Rabii, kardiolog z Memorial Hermann.
Rabii uvedl, že existují ořechy, které často ve stravě opojíme, v návaznosti na zdraví srdce však mají neopomenutelný význam.
Mezi ořechy, které tento specialista doporučuje při péči o kardiovaskulární systém, patří mandle. „Je důležité si uvědomit, že tuky jsou nezbytnou součástí našeho těla,“ řekl Rabii.
"Nicméně ne všechny tuky jsou si rovny. Ořechy mají vyšší hladinu nenasycených mastných kyselin, které mohou mít ochranné účinky na náš kardiovaskulární systém a zároveň snižují hladinu špatného cholesterolu."
Podle Rabiiho mají mandle protizánětlivé vlastnost a zároveň pomáhají snižovat zánět v kardiovaskulárním systému a snižují riziko srdečních onemocnění. Antioxidanty a zdravé tuky v nich obsažené brání tvorbě krevních sraženin a snižují riziko infarktu a mrtvice. Pokud se jako většina Čechů mandlím vyhýbáte, ihned tento zvyk změňte. Zdraví svého srdce tím prospějete.
www.elespanol.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, www.healthline.com