Pozor na špenát

Špenát obsahuje oxaláty, které jsou v malém množství nápomocné zdravým bakteriím ve střevě. V případě, že ale trpíte na ledvinové kameny, měli byste zbystřit. V tomto případě by špenát mohl váš stav zhoršit.

Ačkoli jsou mandle běžnou pochutinou, kterou s oblibou konzumujeme každý den, zpozornět bychom měli v případě, kdy narazíme na hořké mandle. Ty totiž obsahují nebezpečný kyanid. 

Malé množství hořkých mandlí může způsobit střevní potíže a zvracení. Pozor je třeba si dát také na para ořechy, které obsahují velké množství selenu. Ten je v malém množství zdraví prospěšný. 

V případě, že para ořechy ale budete konzumovat každý den ve velkém množství, tj. více než 10 kusů, mohou se dostavit neduhy v podobě vypadávání vlasů, závratí nebo dokonce selhání ledvin. 

Pozor je třeba si dát také na hnědou rýži. Ta narozdíl od bílé rýže obsahuje až o 80 % více anorganického arzenu. Jeho dlouhodobá a pravidelná konzumace může zvýšit riziko vzniku nádorových onemocnění, onemocnění srdce a diabetu 2. typu.

Rebarborový koláč

Kdo by neznal rebarborový koláč? Zatímco stonky rebarbory dodávají dezertům příjemnou a chutnou trpkost, je třeba myslet na to, že rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou. Z tohoto důvodu je nutné korigovat množství. 

Tyto potraviny rozhodně nejezte: 

Zdroj: Youtube

Dbát bychom ale měli také na to, abychom rebarboru konzumovali pouze tepelně upravenou. Konzumace většího množství syrové rebarbory může způsobit průjem a zvracení.

Ani rajčata a brambory se neobejdou bez komplikací. Tato zelenina patří do čeledi lilkovitých a obsahuje solanin, toxický alkaloid. Riziko toxicity je sice nízké, ale je třeba dbát opatrnosti, zejména u syrových brambor.

To, že jsou ryby zdraví prospěšné, jistě víte. Přesto by konzumace některých ryb měla podléhat naší opatrnosti. Příkladem je tuňák, který kromě důležitých bílkovin a tělu prospšných omega-3 mastných kyselin obsahuje i rtuť.

Ta ve větším množství může poškodit nervový systém a mozek, především u nevyvinutého plodu či malých dětí. Z tohoto důvodu se doporučuje konzumace maximálně jedné porce tuňáka týdně. 

Obezřetní bychom měli být také v případě konzumace muškátového oříšku. Ten totiž obsahuje myristicin. Psychoaktivní látku, která dokáže vyvolat zvracení, pocení, závratě, bolesti hlavy i halucinace.

Zdroje: blog.foodsafety.com.au, matadornetwork.com, www.delish.com