Poté, co motor selhal, záchranný systém dokázal efektivně zareagovat. Ale díky této události máme další důkaz, že cestování do vesmíru rozhodně není snadné. Byť od něj čekáme v blízké budoucnosti mnohé.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Zpočátku vše v pořádku, ale v 8 kilometrech problém

Miliardář Jeff Bezos měl naplánován další start své rakety New Shepard. Tentokrát měla raketa vynést na oběžnou dráhu náklad několika organizací a univerzit. Ty si zaplatily za to, aby mohly provést své experimenty v nulové gravitaci.

Start rakety se měl původně uskutečnit už na 31. srpna, ale byl odložen kvůli počasí. Nakonec k němu mělo dojít minulé pondělí. V den startu však došlo ke zpoždění o hodinu později, v 16:26 našeho času raketa New Shepard skutečně odstartovala. Šlo již o třiadvacátou cestu do vesmíru.

Start byl úspěšný a bez viditelných problémů, ale vše se změnilo ve výšce kolem 8 kilometrů.

Nosná raketa sice po zážehu očekávaným způsobem zrychlovala podle plánu, ale ve výšce 8 200 metrů selhal nosné raketě motor.

V okamžiku, kdy se nosná raketa vinou selhání motoru naklonila, zažehl se motor pod kabinovým modulem a vystřelil jej mimo trajektorii rakety. Tak došlo ke ztrátě rychlosti a následnému pádu k zemi díky systému trojice padáků. Modul bezpečně dopadl na zem, i když v tuto chvíli není známo, jak skončily citlivé přístroje na palubě.

Fiasko v přímém přenosu

Celý pokus včetně incidentu bylo možné sledovat v přímém přenosu. Díky dvěma kamerám si bylo možné prohlédnout všechny drobné nuance, které nakonec měly za následek selhání. Co je ale velmi důležité, je reakce záchranného systému.

Záchranný systém totiž zareagoval ve zlomku sekundy a zachránil kabinový modul. Záchranný systém je jen jedním z mnoha bezpečnostních prvků, kterými moderní rakety disponují.

Společnost Blue Origin krátce po přistání kapsle ukončila svůj stream a neposkytla žádné konkrétní informace o příčině. Stream ale ukázal, jak plamen motoru BE-3 změnil barvu a pak mnohem jasnější plamen zcela pohltil motor, což ukazuje na jeho katastrofickou poruchu.

Reakce dobrá, ale co bude dál?

Přestože raketa letěla do vesmíru bez astronautů, ukázalo se, že bezpečností systém by zachránil i případné lidi na palubě vesmírné lodi.

Jen několik okamžiků poté se zapojil systém přerušení letu, aby kapsli a její náklad odvedl pryč od jakéhokoli rizika, které představuje BE-3.

Konkrétní kapsle se jmenuje RSS H.G. Wells a je spojena s New Shepard Booster 3. Oba poprvé vzlétli již v prosinci 2017 a naposledy několikrát v srpnu 2021. Obě mají za sebou 8 misí bez posádky, včetně testu přerušení letu ve velké výšce.

Podle posledního vyjádření společnosti Blue Origin dopadly zbytky rakety na zem. Nyní budou následovat zpětná šetření, kdy technici zjistí příčinu, co se po startu pokazilo.

I když se jedná teprve o druhé selhání v historii Blue Origin, může ovlivnit další plány společnosti.

Není pochyb, že starty New Shepardu budou pozastaveny, dokud týmy dobře nepochopí, co přesně se pokazilo a jak tomu lze v budoucnu zabránit. Posledních pět startů rakety New Shepard byly vždy mise s posádkou s kapslí RSS First Step, která rovněž uskutečnila celkem 8 letů.

První selhání se uskutečnilo v roce 2015 při úplně prvním startu. Tehdy se nepodařilo s nosnou raketou bezpečně přistát zpět, i když celkově byla mise úspěšná. Náklad v kabinovém modulu dosáhl suborbitálního prostoru podle plánu.

Zdroje:

spaceexplored.com/2022/09/12, spaceexplored.com