Nejnovější počítačový výzkum doktoranda Roye Lirana a doktora Rana Barkaie z katedry archeologie a starověkých blízkovýchodních kultur na Fakultě humanitních věd Lestera a Sally Entinových na Tel Avivské univerzitě Jacoba M. Alkowa vrhá světlo na to, kdo a proč 28 metrů vysokou věž skutečně postavil.

Tajemná věž v Jerichu

Badatelé upozorňují, že jde o první případ, kdy lidé postavili tak vysokou stavbu. Stalo se tak ještě před přechodem k zemědělství a produkcí potravin v daném regionu. Liran a Dr. Barkai se nyní domnívají, že věž, jejíž stavba trvala asi deset let, svědčí o mocenských bojích na počátku neolitu. Nová odhalení o starověké věži byla nedávno zveřejněna v časopise Antiquity.

"V nově publikovaném článku představujeme nový a vzrušující objev," uvedli Liran a Dr. Barkai ve společném prohlášení, "který souvisí s přesnou polohou věže na okraji vesnice Jericho a se stínem, který místo zakrývá při západu slunce v nejdelší den v roce."

"Rekonstrukce západu slunce nám odhalila, že stín kopce při západu slunce v nejdelší den v roce dopadá přesně na věž v Jerichu, obklopuje ji a poté zakrývá celou vesnici," vysvětlili vědci. "Z tohoto důvodu se domníváme, že věž sloužila jako pozemský prvek spojující obyvatele místa s okolními kopci a s nebeským prvkem zapadajícího slunce." Její stavba může souviset s prastarými obavami a kosmologickými představami obyvatel vesnice, poznamenávají.

Stále nejasný účel stavby

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Tel Jericho, které se nachází v dnešním Jerichu na Západním břehu Jordánu, je jedním z nejstarších míst na světě. Osm a půl metru vysoká věž, která byla postavena po strmých schodech širokých přibližně jeden metr, se tyčí nad čtyřmetrovou hradbou, která pravděpodobně obklopovala město. Existence věže vedla k tomu, že Jericho bylo označeno za první město na světě, i když ve skutečnosti šlo o osadu předzemědělských lovců - sběračů.

"Byla to doba, kdy začala hierarchie a bylo ustanoveno vedení," řekl Dr. Barkai deníku Jerusalem Post. "Domníváme se, že tato věž byla jedním z mechanismů, které motivovaly lidi k účasti na společném životním stylu."

Někteří badatelé se domnívají, že věž a zeď tvořily společně systém opevnění a obranu proti povodním. Jiní se domnívají, že věž a zeď sloužily jako zeměpisné označení, které vymezovalo území prvních obyvatel Jericha, a jako symbol bohatství a moci starověké vesnice.

Vědci z univerzity v Tel Avivu ve svém článku z roku 2008 navrhli, aby věž a zeď v Jerichu byly považovány za kosmologické značky. Ty měly spojovat starověkou vesnici Jericho s nedalekou horou Karantal a západem slunce v nejdelší den v roce.

Tato myšlenka vychází ze skutečnosti, že osa schodiště ve věži byla postavena v přesném úhlu k západu slunce v nejdelší den v roce za nejvyšším vrcholem s výhledem na Jericho, horou Qarantal. Věří, že jde o první mrakodrap lidstva, byť malý, a také o první veřejnou budovu na světě.

Zdroje:

www.ancientpages.com

www.nationalgeographic.com

www.nbcnews.com