Znáte ještěry z Ubajdu?

Tell al-Ubaid nebo také Ubajd je místo v jižním Iráku, známé jako důležitá archeologická lokalita, kterou záme také jako Mezopotámii. Ubajdové žili v této oblasti již před pěti tisíciletími a zanechali po sobě jen střípky a to doslova. Především jejich keramika bývá v místě archeologických vykopávek dokladem toho, že zde Ubajdové žili. Známá je také jejich architektura s typickým půdorysem ve tvaru písmene T, ale i neobvyklé sošky, jež se nacházely především ve hrobech. Ubajdové předcházeli slavnější sumerské civilizaci, ale i oni byli poměrně vyspělí. Jejich znalosti se týkaly především zemědělství, ale také stavitelství. Právě Ubajdové založili města Ur, Uruk a Eridu.

Lidé s ještěřími hlavami provází ubajdskou kulturu

Sošky s ještěřími hlavami jsou také typické pro Ubajdy. Tradice pochovávat zemřelé s těmito figurkami je spojená jen s tímto zapomenutým národem a sousední či následující kultury ji nepřevzaly. Co jsou vlastně zač? Sošky s ještěřími hlavami jsou muži i ženy, což je na první pohled patrné, díky markantním pohlavním znakům. Ženy jsou zpodobněny i kojící děti, které také mají protáhlé hlavy jako ještěrky. Není jasné, k čemu tyto sošky z pálené hlíny sloužily či co vlastně zpodobňovaly. Kde chybí fakt, tam přichází na slovo spekulace, a tak i v tomto případě máme více než dost teorií.

Kdo byli lidé s ještěřími hlavami?

Zvířecí hlavy na lidských tělech nejsou v dávno minulých civilizacích nic neobvyklého. Často zobrazují bohy, jak to známe například ze starého Egypta. Odborníci se však domnívají, že o božstvo nešlo, neboť nejsou figurky dostatečně vážné a působí spíš uvolněně.
Další oblíbenou verzí je mimozemská rasa či neznámá humanoidní rasa, ale v tomto případě se vědci zastávají názor, že jde spíš o představy podobné sci-fi.

Podívejte se na krátké video v angličtině o soškách s ještěrčími hlavami.

Zdroj: Youtube

Ubajdští ještěří lidé byli patrně deformovaní

Nabízí se také vysvětlení, že jde o skutečné lidi, kteří prodělali praktiku, při níž se modifikuje, respektive protahuje lebka. Stahování hlavy pruhy látky za účelem její deformace a značného protažení, bylo v minulosti poměrně častým jevem. V některých kulturách byla taková deformace považována za znak elity a vyšších vrstev.

Vypouklé protažené oči mohou poukazovat na znaky skutečného původu Ubajdů. I když není zcela jasné, kde se Ubajdové v oblasti vzali, nabízí se, že přišli z hor na severu. Jejich původním domovem mohl být Kurdistán či okolní státy. Ale také další území Asie.

Zdroje: cs.wikipedia.org, www.ancient-origins.net, www.palba.cz