Záludnost sodíku

Podle Harvard T. H. Chan School of Public Health může nadbytek sodíku vést ke zvýšení krevního tlaku, což zvyšuje riziko závažných onemocnění, jako jsou srdeční choroby a mrtvice. Rovnováha je zásadní, protože sodík je nezbytný pro tělesné funkce, jako je udržování rovnováhy tekutin, přenos nervových impulzů a usnadňování svalových pohybů.

Nejnovější stravovací doporučení je udržovat hladinu sodíku pod 2 300 miligramy denně, přičemž pro optimální zdraví je doporučená ještě nižší hranice 1 500 mg. Pozor bychom si ale měli dát na skryté zdroje sodíku a v praxi se snažit snížit jeho příjem.

Zpracované uzeniny, jako jsou šunka a párky, jsou nechvalně známé vysokým obsahem sodíku. Doporučuje se volit raději čerstvé maso nebo ryby a připravit si z nich pokrmy doma. Je také důležité pečlivě sledovat nutriční údaje na syrovém mase, některá z nich mohou být napuštěná roztokem sodíku, což výrazně zvyšuje obsah soli.

K nadměrnému příjmu sodíku přispívají především obiloviny a zpracované snídaňové potraviny. Možná vás překvapí, že šálek obyčejných kukuřičných lupínků obsahuje téměř 270 mg sodíku. Zdánlivě zdravé zeleninové šťávy mohou mít také vysoký obsah soli. Z tohoto důvodu je důležité pečlivě číst etikety.

Konzervované potraviny, od polévek po rajčata, často skrývají vysoké množství sodíku. Opět je nutné přečíst si složení výrobku a případně vybírat ty s nižším obsahem této látky. Nejlepší alternativou je připravovat polévky svépomocí z čerstvých surovin.

Kde všude je?

Překvapivým zdrojem sodíku mohou být dochucovadla, jako je kečup a hořčice. Asi vás nepřekvapí, že sójová omáčka je velmi slaná, ovšem to, že toto dochucovadlo obsahuje téměř 1 000 mg sodíku na polévkovou lžíci, by vás rozhodně mělo varovat před jejím častým používáním. Raději proto hledejte varianty s nižším obsahem sodíku nebo používejte alternativy, jako je citronová šťáva, pepř, kmín, česnek, cibulový prášek a čerstvé bylinky pro ochucení.

Hlídejte si krevní tlak za pomoci správných potravin:

Zdroj: Youtube

Mražené potraviny, včetně pizzy a sekané, mohou být také bohaté na sodík, což ovlivňuje nejen chuť, ale především zdraví. Domácí příprava jídel může příjem sodíku výrazně snížit. Dokonce i zdánlivě nevinná omáčka na špagety může v jednom šálku obsahovat téměř 1 000 mg sodíku.

Asi by vás nenapadlo, že chléb, rohlíky a tortilly jsou rovněž bohatým zdrojem sodíku. Zde se doporučuje volit zdravější alternativy jako kukuřičné tortilly nebo je dokonce nahradit salátem. Překvapivě vysoký obsah soli mohou mít mléčné výrobky, jako je tvaroh a tavené sýry.

Ačkoliv jsou mořské plody obecně zdravé pro srdce, je potřeba si mezi nimi pečlivě vybírat. Jinak se pochutnáte na vysokém obsahu sodíku. Vysoký podíl soli mají korýši a konzervovaný tuňák. Co se projednou zaměřit na čerstvé varianty ryb jako jsou losos, halibut či treska?

Klíčem k odhalení skutečných hodnot sodíku je pečlivá kontrola etiket a výběr výrobků s obsahem sodíku nižším než 140 mg na porci. Zdravější životní styl s nižším obsahem sodíku zajišťují čerstvé a plnohodnotné potraviny. A to kdykoliv, kdy je to možné.

Zdroje: www.cbsnews.com, us.firenews.video, www.consumerreports.org