Běžný zánět se dá celkem rychle vyléčit. Existuje však ještě jiný typ zánětu, který postihuje celé tělo. Tento systémový zánět může trvat měsíce i roky. Stává se tak chronickým. V těle vznikne právě nezdravým stylem stravování.
Příznaky
Zánět v těle se projevuje infekcí, chronickou únavou, bolestí kloubů a svalů, potížemi se spánkem a trávicím systémem. Neléčený zánět vede k tvorbě oxidačního stresu, který je původcem cukrovky, vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, rakoviny, onemocnění jater a ledvin.
Souvislosti
Systémový zánět v těle se obvykle pojí s dalšími diagnózami. Souvisí úzce s diabetem druhého typu, kardiovaskulárním onemocněním, artritidou, obezitou, metabolickým syndromem, Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou, rakovinou nebo Alzheimerovou chorobou.
Pokud trpíte některou z těchto diagnóz, budete mít pravděpodobně v těle i systémový zánět. Pokud se rozhodnete upravit svůj jídelníček a změnit životní styl, může se viditelně zlepšit stav vašeho onemocnění.
Zánětlivé potraviny
Zánět v našem těle způsobují některé potraviny. Výživoví specialisté a vědci se shodují na těchto, které byste podle nich měli ze svého jídelníčku okamžitě vyřadit.
1.) červené maso – steaky, hamburgery
2.) zpracované maso – slanina, salám, klobása, buřty, paštiky apod.
3.) bílé pečivo – chléb, sladké pečivo, pečivo z polotovarů, koláče, sušenky
5.) smažené jídlo – hranolky, langoše, koblihy, řízky, smažený sýr apod.
6.) sladkosti – cukrovinky, sladké limonády, sportovní nápoje, energy drinky
7.) transmastné kyseliny – margarín, popcorn, ztužené tuky, náhražky čokolád, polevy
8.) alkohol
Příprava pokrmu
Velký vliv na zdraví má také samotná příprava jídla. Zdravé vaření je v páře nebo pečení v troubě. Smažení, fritování a grilování jsou nejhorším možným způsobem úpravy pokrmů.
Dochucování
Pokud si připravíte zdravý salát, nebo upečenou rybku, mějte na paměti, že toto chutné zdravé jídlo vám může v mžiku zničit kupovaný dresink nebo omáčka. Mají v sobě mnoho koření, barviv, zánětlivých složek, cukru, sodíku a transmastných kyselin.
Čtěte etikety
Při nákupu nepodceňujte čtení etiket, protože čím méně bude mít produkt přidaných složek, tím je zdravější. Pokud kupujete například ovesné mléko, nemá v něm co dělat olej, sůl ani další složité přísady. Čím jednodušší složení, tím lepší.
Zapomeňte na hotovky
Kupovaná hotová jídla k ohřátí nejsou pro naše tělo žádnou hitparádou. Měli byste se jim úplně vyhnout. Pokud nestíháte plnohodnotný oběd, je lepší si dát hrst oříšků a jablko. Mějte vždy při sobě směs ořechů na zahnání hladu, obsažené bílkoviny vám okamžitě dodají energii.
Protizánětlivé potraviny
Vašemu tělo mohou naopak pomoci zdravé potraviny, které mají schopnost potlačovat zánět v těle. Pokud bude vaše strava složená právě z nich, můžete se těšit pevnému zdraví, vitalitě a dlouhověkosti. Neříká se totiž nadarmo, že jsme to, co jíme.
1.) Omega-3 mastné kyseliny (losos, makrela, sardinky, ančovičky, tuňák a okoun pruhovaný, ořechy, semínka, oleje)
2.) Vitamin C – Kyselina askorbová (ovoce, zelenina)
3.) Polyfenoly – Polyfenoly jsou přirozeně se vyskytující sloučeniny v těchto potravinách, které chrání tělo před záněty.
Stravujte se lehce a vyváženě. Na vašem talíři by měla být vždy zastoupená zdravá bílkovina, zelenina, ideálně luštěny a jako dezert kousek ovoce.