Zdravé tepny
S koncem léta a příchodem podzimu se v našich životech často odehrávají významné změny. Ty se týkají i našeho stravování.
Od lehkých salátů a ovocných mís pomalu přecházíme k tepelně upravené a často také pikantní stravě, která nás zahřeje a teplo v našem těle udrží.
Teplá kořeněná jídla nás také chrání před nemocemi a nachlazením, které je s příchodem podzimu všudypřítomné. Častěji se tak na stolech objevují vývary a dušené pokrmy.
Připravit si vývar ale není nic, co bychom zvládli rychle a bez pořádné přípravy. Není to pouze o nákupu kvalitních produktů, ale také o čase, který si příprava vývaru žádá.
I proto se mnoho z nás raději uchýlí k produktu, který podstatně zkrátí dobu, za kterou je možné si vývar připravit. K bujonovým kostkám. Použitím bujónu celý proces zrychlíte a ušetříte čas, který tak můžete věnovat jiné činnosti.
Jíme je denně
Bujonové kostky jsou úsporou času, která si nese svá úskalí. Tím hlavním je zdraví. Používání bujonových kostek totiž nepředstavuje pro naše zdraví nic hodnotného. Ba naopak mu tím můžeme slušně zavařit.
Potraviny, které ničí naše ledviny:
Následky častého používání bujonových kostek mohou být z hlediska zdraví skutečně vážné. Důvodem je vysoký obsah soli.
Sůl tvoří více než polovinu obsahu celé bujonové kostky. To je mnohem více, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Podle ní by žádný člověk neměl překročit množství 5 g denně.
Pokud jsou bujonové kostky nedílnou součástí vašeho kulinářského umění, zaděláváte si na pořádný problém. Vysokých podíl soli v nich obsažený může způsobit zvýšení krevního tlaku, které může vést k hypertenzi.
Může nás ale také dovést k nemocem, jako je rakovina žaludku, astma, osteoporóza, ledvinové kameny, selhání ledvin a nebo obezita. Bujonové kostky se vůbec nedoporučují lidem, kteří mají problémy s krevním oběhem nebo se srdcem.
Přední výživová terapeutka, Diana Benejama, členka vzdělávací komise Oficiálního kolegia dietologů – nutričních odborníků Valencijské komunity si dokonce žádá jejich zákaz: „Bujónové kostky obsahují více než 5 škodlivých přísad, které výrazně ohrožují naše zdraví. Jsou ultrazpracovaným produktem, se kterým není radno si zahrávat."
Pokud nemáte času nazbyt, je lepší si připravit vývar nebo bujónovou směs doma do zásoby. Obojí se dá zamrazit, vy budete vědět, jaké suroviny jste při výrobě použili.
Zdroje: www.elespanol.com, www.healthline.com, www.eatthis.com