Co se jedlo ve starém Egyptě? Strava byla příčinou mimořádně vysokého věku

Strava Egypťanů je pestrá. Ilustrační foto.

Strava Egypťanů je pestrá. Ilustrační foto.

Foto: bumihills / Shutterstock.com

Nejen staroegyptská, ale i novodobá egyptská kuchyně je poměrně pestrá a zahrnuje celou paletu pokrmů – masa, rýži, těstoviny, zeleninu, ovoce, luštěniny. Vzhledem k vyprahlé krajině a tomu, že je Egypt pouštní zemí, je zde sice pěstování plodin a chov zvířat obtížnější, ale údolí řeky Nilu je i díky záplavám velice úrodné. Ve starověku šlo dokonce o jednu z nejúrodnějších oblastí světa. Strava Egypťanů byla zdravá a vyvážená. Pravděpodobně byla příčinou nezvykle vysokého věku, kterého se obyvatelé Egypta dožívali. 

Staroegyptskou stravu zajišťovali tedy především egyptští zemědělci. Bohatá a úrodná půda byla pro zemědělství velmi vhodná, takže zemědělci sklízeli úrodu někdy až třikrát ročně.

Právě z této oblasti pochází také většina zemědělské i farmářské produkce. Záplavy na Nilu navíc nejsou ničím neobvyklým, což velmi pomáhá okolní půdě. V okolí řeky je totiž bahno a naplaveniny, které dělají půdu velmi úrodnou. V této oblasti se daří hlavně pšenici a ječmeni, hlavním surovinám pro výrobu chleba a piva. Ten byl jednou z hlavních staroegyptských potravin, a jedli jej bohatí i chudí staří Egypťané.

Bohatá a úrodná půda kolem Nilu byla pro zemědělství velmi vhodná, takže zemědělci sklízeli úrodu někdy až třikrát ročně.Bohatá a úrodná půda kolem Nilu byla pro zemědělství velmi vhodná, takže zemědělci sklízeli úrodu někdy až třikrát ročně.Zdroj: Ewa Studio / Shutterstock.com

Staří Egypťané měli poměrně jednoduchou stravu, která se skládala převážně z chleba a piva, ovoce, zeleniny a někdy i ryb. Maso, drůbež a mléčné výrobky byly k dispozici – byly však luxusem a většinou výsadou bohatých. Podvýživa však byla běžná, a dokonce i pečení chleba bylo natolik namáhavou činností, že způsobovalo zdravotní problémy, například zranění a invaliditu.

Na dokument o stravě starých Egypťanů se podívejte zde:

Zdroj: Youtube
 

Chléb a pivo pro bohaté i chudé

Obilí, konkrétně pšenice, se nejprve zpracovávalo na mouku, a z ní se přidáním vody a droždí vypracovalo těsto. To se pak v hliněné formě upeklo v kamenné peci.

Stejně jako chleba, i pivo pili jak bohatí tak chudí, na rozdíl od vína, jež si směli dopřát jen bohatí. Z ječmene se naopak vyrábělo pivo a spojením s kvasnicemi se vytvořilo těsto, které se částečně upeklo v kamenné peci. Poté se tento polotovar rozdrobil do velké kádě, smíchal s vodou a nechal vykvasit. Pivo se dále dochucovalo datlemi nebo medem, pravděpodobně se používal i ječný slad.

 Hlavní složku potravy tvořil chléb a pivoHlavní složku potravy tvořil chléb a pivoZdroj: Sun_dotyk-640/ Shutterstock.com

Maso nebylo pro všechny

Stejně jako ve středověku v Evropě, strava chudých a bohatých se ale jinak lišila. A to zejména v tom, kdo si mohl dovolit konzumovat maso. To zahrnovala staroegyptská strava bohatých, a patřilo sem maso hovězí, kozí i skopové, ryby z Nilu, zejména okoun, sumec, parma, nebo drůbež – husa, holub, kachna, volavka nebo jeřáb.

Chudí Egypťané – stejně jako chudí venkované ve středověku v Evropě – jedli maso jen při zvláštních příležitostech. A pokud si to už mohli dovolit, pak to byly zejména ryby a drůbež.

Rovněž úprava masa byla jednoduchá – všechny druhy masa, ryb i drůbeže se buď pekly nebo vařily. Staří Egypťané používali k vaření různé tuky a oleje, které pocházely ze zvířat nebo byly lisovány ze semen a zeleniny.

Nesjamun měl poslední přání promluvit.

Vědci zrekonstruovali hlas mumie. Egyptský velekněz po 3000 letech promluvil

Zpracování a ochucení masa

Maso se pak dochucovalo základním kořením, tedy solí, pepřem, kmínem, koriandrem, sezamem, koprem a fenyklem. V Egyptě se však dodnes nepoužívá náš klasický římský kmín, ale cumin, který je velmi aromatický a výrazný, a to v každém jídle.

Staroegyptskou stravu zajišťovali tedy především egyptští zemědělci.Staroegyptskou stravu zajišťovali tedy především egyptští zemědělci.Zdroj: abamjiwa al-hadi / Shutterstock.com

Pokud se maso nesnědlo, konzervovalo se buď naložením do soli nebo usušením. Egypťané obecně byli příznivci sušení a solení potravin. Sušilo se ovoce, například hrozny na rozinky. Ryby a maso se často sušily a solily, aby vydržely déle. Vojáci byli na svých dlouhých misích zásobováni sušenými a solenými potravinami.

Pinterest

Ovoce a zelenina

Velmi hojně byla konzumována i zelenina, jíž si staří Egypťané většinou pěstovali. Nejběžnější byla cibule, pórek, česnek, fazole, salát, čočka, zelí, ředkvičky a tuřín. Z ovoce zase datle, fíky, švestky, granátová jablka a melouny. Ovoce se však jen málokdy zpracovávalo, jen se jedlo a stále jí jako dezert. Datle se nejen jedly, ale používaly se také jako sladidlo. Z dalších druhů ovoce, jako jsou hrozny, švestky a granátová jablka, se vyrábělo víno, jež však konzumovali jen bohatí. 

Zdroje:

www.experience-ancient-egypt.comwww.thespruceeats.comwww.historyonthenet.com