Hlava francouzského krále byla od svého zmizení během Francouzské revoluce v roce 1793 přehazována mezi soukromými sbírkami.

Vědci našli ztracenou hlavu zavražděného francouzského krále

Výsledky výzkumu, který skutečně identifikoval hlavu Jindřicha IV., byly zveřejněny v lékařském časopise BMJ.

Jindřich IV. byl pohřben v bazilice Saint Denis nedaleko Paříže. Během běsnění Francouzské revoluce byly královské hroby rozkopány a revolucionáři Jindřichovi usekli hlavu. Ta byla následně uloupena. "Tento případ byl posuzován se stejnou závažností, jako by se jednalo o nedávný forenzní případ," uvedl Philippe Charlier, soudní lékař z Univerzitní nemocnice Raymond Poincare ve francouzském Garches, který tým vedl.

Charlier a jeho 19 kolegů provedli letos na hlavě krále Jindřicha IV. řadu forenzních testů. Jindřich IV., jeden z nejoblíbenějších francouzských panovníků, se zasloužil o nastolení míru mezi katolíky a protestanty. Stál také za nastartováním francouzské ekonomiky a vybudováním pařížských památek včetně mostu Pont Neuf a náměstí Place des Vosges.

Jindřich IV. byl prvním z bourbonských panovníků a dědečkem krále Slunce Ludvíka XIV. Při zkoumání panovníkovy hlavy vědci objevili rysy, které se často objevují na králových portrétech, včetně tmavé léze nad pravou nosní dírkou. Nad levou horní čelistí našli také zhojenou zlomeninu kosti. Ta odpovídala bodnému zranění, jež král utrpěl při pokusu o atentát v roce 1594.

Zrekonstruovali jeho tvář

Radiokarbonové testy potvrdily, že hlava skutečně pochází ze 17. století. Charlier a jeho kolegové také porovnali balzamovanou hlavu s pitevní zprávou, která popisuje zvláštní postup balzamování francouzských králů a kterou sepsal králův chirurg.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Parfuméři z týmu použili své profesionálně vycvičené nosy k identifikaci specifických balzamovacích látek v ústech, jež se používaly k zakrytí nepříjemných pachů.

Francouzští vědci následně vytvořili digitální rekonstrukci obličeje a provedli skenování počítačovou tomografií. To ukázalo, že lebka odpovídá všem známým portrétům Jindřicha IV. Shoda byla potvrzena i se sádrovým odlitkem jeho obličeje, jež byl zhotoven těsně po králově smrti.

Francouzští vědci udělali skvělou věc, když porovnali důkazy o poškození obličeje a zhojených ranách Jindřicha IV. s historickou dokumentací těchto znaků. Právě ty totiž byly pro panovníka typické a pomohly tak určit jeho jedinečnost.

Zdroje:

www.bbc.com

phys.org

iranian.com