V 16. století bylo zvykem servírovat jídlo dvakrát denně. Tento úzus dodržoval také Jindřich VIII., každé jeho menu se však skládalo ze 14 chodů. Bohaté hostiny vnímal jako nástroj demonstrace své moci a rád jimi udivoval návštěvníky dvora. Jindřichovým stolováním byl ohromen také jistý španělský host, který nahlédl i do královských kuchyní.

"U dvora vaří 18 kuchyní a vypadá to v nich jako v opravdovém pekle. Všude kouř a nesnesitelné vedro. Pracuje tu asi 200 lidí. Pivo tu teče proudem, naplnilo by celou řeku," poznamenal si Španěl.

V hlavní kuchyni se nacházelo šest otevřených krbů sálajících takové teplo, že se kuchtíci svlékali do půl pasu. Krále to ale pohoršilo a vydal nařízení, že musejí pracovat v oblečení. Odhaduje se, že za Jindřichovy vlády se v královských kuchyních denně spálilo 6 až 8 tun dubového dřeva.

Na stole Jindřicha VIII. se objevovalo převážně vepřové maso, ale také zajíci, pávi, volavky, divoké kachny, a dokonce i labutě. Pro zajímavost, dnes je konzumace labutí v Británii zákonem zakázána, výjimku může udělit jen královna.

Páteční půst Jindřich dodržoval po svém. Porce se nezmenšily, jen se změnila skladba jídelníčku: místo vepřového a zvěřiny na stole přistáli úhoři, pstruzi, lososi a krabi.

Mezi přílohami nechyběl chléb a občas se tu objevila i zelenina, i když ta byla považována za jídlo chudých a král se jí sotva dotkl. Dopřával si však ovoce, které nahrazovalo sladké dezerty.

Cukr byl v 16. století vzácností, Jindřich VIII. nicméně musel mít všechno. Cukrem si prý sladil i víno. Denně k tomu vypil pět litrů piva a zdravotní problémy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Podle úsudků dnešních lékařů Tudorovec trpěl cukrovkou II. typu a nejspíš zemřel na selhání ledvin. V době smrti mu bylo teprve 56 let. S jeho objemným a těžkým tělem se špatně manipulovalo, a tak potrvalo několik dní, než mohl být zesnulý král balzamován. Mezitím se už jeho mrtvola začala rozkládat a prameny uvádějí, že dokonce explodovala. Reakce plynů ve střevechzpůsobená množstvím a složením stravy skutečně mohla roztrhnout tkáně a vnitřnosti vyvrhnout ven. Takto neslavně skončil mocný král, před jehož hněvem se třásla celá Anglie i jeho vlastní manželky...