Jindřich VIII. nastoupil na trůn v roce 1509 a o dva roky později se připojil k takzvanému Svatému spojenectví proti Francii, ve kterém figurovalo Španělsko a Svatá říše římská. Tím navázal těsné přátelství s římským císařem Maxmiliánem, jenž byl velkým fanouškem moderní zbroje a rozhodl se Jindřicha poctít vzácným darem: u svého dvorního zbrojíře Konrada Seusenhofera pro něj nechal vyrobit soupravu brnění, jehož kvalitě se v tehdejší Evropě hned tak něco nevyrovnalo.

Artefakt značně urážlivý

Diplomatické dary mezi panovníky nebyly ničím zvláštním. Zbroj zaslaná anglickému králi však zahrnovala i podivnou železnou přilbu či spíše masku, zdobenou spirálovitými rohy a brýlovými obroučky. Detaily zpracování byly ve své době skutečně obdivuhodné. Jako dar panovníkovi byl ale předmět krajně nevhodný.

Rohy totiž bývaly v minulosti znakem ďábla, a tomu se spravedliví křesťané snažili vyhýbat obloukem. Mohly být také atributem paroháče, tedy muže, kterého manželka podvádí s milencem. Takový symbol by byl pro krále snad ještě více ponižující... A pak tu byl cvikr, který v 16. století ještě nebyl spojován s inteligencí a sečtělostí; naopak ho vídáme na podobiznách dvorních šašků, považovaných za moudré blázny.

Někteří historikové proto původně usoudili, že helma ve skutečnosti patřila Jindřichovu šaškovi Willu Sommersovi. To bylo ale vyvráceno. Našly se totiž důkazy o tom, že anglický panovník přilbu skutečně nosil, i když nikoli do boje, nýbrž na slavnostní přehlídky. Směšný dar od císaře Maxmiliána ho tedy očividně neurazil.

Detaily tajemné přilby si můžete prohlédnout ve videu:

Zdroj: Youtube

Zvláštní smysl pro humor?

Bylo by ostatně velmi podivné, kdyby císař zamýšlel Jindřicha urazit. Byli přeci čerstvými spojenci a podařilo se jim společně rozprášit francouzské vojsko u Guinegate. Je možné, že oba panovníci měli jednoduše zvláštní smysl pro humor a dávali si vtipné dárky, u nichž se cenila originalita? Vědci jsou zmateni a netuší, co si o tom myslet.

Jindřichova zbroj se ztratila během anglické občanské války a předpokládá se, že skončila ve šrotu. Železná přilba s rohy se však zachovala a nejspíš ji zachránil právě její prapodivný vzhled. Byla zkrátka příliš neobvyklá na to, aby ji někdo jen tak vyhodil. Díky tomu si ji turisté v Leedsu prohlížejí dodnes a historikové o ní mohou vést bouřlivé diskuze.

Zdroje: https://www.amusingplanet.com/, https://www.ancient-origins.net/, https://royalarmouries.org/