Býval statný, silný, energický a zakládal si na své pronikavé mysli. Mnohokrát se zranil při turnaji, přežil strašlivé choroby včetně neštovic a malárie, ale nic ho nedokázalo zlomit. Bylo to teprve zranění nohy, které utrpěl v roce 1536, ve svých 45 letech. Rána se nechtěla zhojit. Neustále hnisala a tvořily se kolem ní páchnoucí vředy, kterých se štítili i lékaří.

Král se už nemohl věnovat sportům, které dříve tolik miloval. Začal přibývat na váze, což jeho zdravotnímu stavu ještě více přitížilo.

Opravdu se domníval, že se do něho mladičká Kateřina Howardová upřímně zamiluje? Nebylo jí ještě ani dvacet let a zaslíbila se jinému. Jindřichovi na nabídku k sňatku kývla jen proto, že se králi nesmělo odmlouvat.

Skončila na popravišti stejně jako její dva milenci. Ale panovníkovi se tím neulevilo. Trápily ho fyzické bolesti, špatně chodil a jeho pas se povážlivě rozšiřoval. Propadal záchvatům vzteku. Děsila ho představa, že se mu dvořané za zády pošklebují. Ale on věděl, jak se jim pomstít. Stačilo podepsat rozsudek smrti. Byl přeci král.

Spíše zdravotní sestra než manželka

Znovu se oženil. Kateřina Parrová byla mnohem moudřejší než její předchůdkyně. Bylo jí teprve 31 let, ale už si v životě stihla projít bolestnými peripetiemi. Dvakrát se provdala a dvakrát ovdověla. Ve volných chvílích se věnovala nábožnému rozjímání a sepisování vlastních modlitebních knih. Jindřich v ní našel spíše pečovatelku než manželku. Při svém zhoršujícím se stavu to ale potřeboval.

Kateřina neměla vlastní děti a své mateřské city věnovala dětem Jindřichovým. Starala se nejen o malého Eduarda, ale našla zalíbení i v jeho starších sestrách, Marii a Alžbětě. Právě díky její intervenci Jindřich k dcerám našel cestu, ačkoli se o ně předtím nezajímal a vylučoval je z nástupnictví.

Obézní, zahořklý a věčně naštvaný

Péče o manžela se stávala peklem. Jindřich byl zahořklý a popudlivý, obvod jeho pasu dosáhl 140 cm a bércové vředy plnily místnost odporným zápachem. Nejspíš trpěl i kurdějemi, protože povědomí o zdravé výživě bylo v 16. století mizivé a v jídelníčku krále chyběly vitamíny z ovoce a zeleniny. Živil se výhradně masem a zřejmě ho trápila dna. V posledních měsících se už pohyboval jen s pomocí mechanických zařízení.

Bylo mu teprve 55 let, když vydechl naposledy. Kateřina Parrová ho přežila o pouhý rok a půl. Konečně se totiž provdala za muže, kterého opravdu milovala, a poprvé v životě otěhotněla. Porod vymodleného vlastního dítěte se jí stal ale osudným. Zemřela na horečku omladnic ve věku 36 let.


Zdroje: https://www.thehistorypress.co.uk/, https://www.rmg.co.uk/, https://www.hrp.org.uk/