Rodinný dům Engel House vyrostl v Andělské Hoře, nacházející se necelých deset kilometrů od lázeňského města. Oblíbený umělec zde měl pozemek již několik let. V roce 2016 se však rozhodl, že ho využije k víkendové rekreaci. Oslovil proto kamaráda Víta Másla z firmy CMC architects. Ten přišel s konceptem, který vyrazil dech jak odborníkům, tak laické veřejnosti.

Dvoupodlažní stavba se šikmou střechou a dřevěnými štítovými stěnami čerpá z tradice regionu. Architekt se zároveň snažil, aby budova zapadla do romantické krajiny, jíž dominuje skála se zříceninou gotického hradu. Na první pohled tak připomíná stodolu. 

Andělka

Na exteriér domu využil Máslo jednoduché materiály, jako je smrkové opalované dřevo, zinkotitanový a kortenový plech. Cílem bylo, aby stárly přirozeně a postupem času tmavly. Navíc bylo nutné, aby bez úhony přežily poměrně vysokou nadmořskou výšku přesahující 600 metrů a s ní spojené větrné a chladné počasí.

Pozemkem je orientován na jih s přístupem ze severu. Jeho velikost přesahuje 2000 m². Zastavěná plocha je 346 m². „Mohla by být o polovinu menší,” přiznal v rozhovoru pro portál PročNe Jiří Bartoška. Dům je odkloněn od místní komunikace a vytváří uzavřený prostor tvarovaný do písmene L.

Rekreační chata má dvě podlaží. Hlavní obytná místnost se nachází v jižním křídle. Tvoří ji obývák a kuchyňský kout, jenž navazuje na venkovní zastřešenou terasu. Prostor rozděluje krb, obložený šedým ocelovým plechem s prosklenými dvířky. Je zde také pohovka, knihovna a televize. V přízemí je zároveň ložnice manželů Bartošků, pracovna, koupelna a prádelna. V prvním patře jsou tři ložnice, dvě koupelny, šatna, studovna a jedna víceúčelová místnost.

Luxus a pohodlí

Hlavním materiálem v interiéru je dřevo. To doplňuje tmavě šedý plech, hnědo-šedý korian na kuchyňské lince a velkoformátová keramika v koupelnách. Prostor tak na první pohled vypadá chladně a luxusně, i přestože kontrastuje s velkými prosklenými plochami, které nabízejí pohled do zelené zahrady.

Ta byla navrhována tak, aby vyžadovala minimální nároky na údržbu. Součástí dvora je pár dřevin, parkoviště a vytápěný desetimetrový bazén. Bartoška ve svém Engel House tráví nejen léto, ale také zimu. Nabízí vše, co jeho početná rodina potřebuje. Není tedy divu, že byl v roce 2018 nominován na Českou cenu za architekturu. 

Podívejte se na video s dalšími fotkami:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.karlovarsky.denik.cz, www.blesk.cz, www.archinfo.sk