Odolná bylina
Jitrocel je často považován za extrémně odolný plevel. Mezi jeho méně lichotivé názvy patří: myší ocas, myší ouško, volský jazyk, beraní jazyk, psí jazyk nebo olověný jazyk. Dokáže růst i v nejtěžších podmínkách, u chodníků a silnic, na chudých půdách. Daří se mu na loukách i mezích, snese nepřízeň počasí, pošlapání lidmi i zvířaty.
Vydrží i přes zimu a je stále zelený, přežije třeba až dvanáct let. Rozmnožuje se semeny i vegetativně. Stvol dorůstá výšky třicet až čtyřicet centimetrů.
Najdeme ho v Evropě a v Asii, od Islandu po Himaláje. Odtamtud se dostal až do severní Afriky, Austrálie a Ameriky, kam semínka doputovala na botách osadníků, a tak mu indiáni říkali „stopa bílého muže“.
Nejlepší je sbírat jeho listy od května do srpna, kdy mají největší sílu. Obsahuje například draslík, kobalt, sodík a měď.
Pro uchování je potřeba sesbírané listy usušit, což není úplně jednoduché, protože mají sklon zčernat a znehodnotit se. Proto si dávejte pozor, aby listy nebyly zapařené nebo poškozené. Sušte je ve stínu, pokud používáte umělé teplo, tak při teplotách kolem 40 až 50 °C. Výsledné listy by měly být lámavé a mít zelenohnědou barvu.
Bojovník proti zánětům
Celkově má jitrocel velmi silné protizánětlivé účinky. Promnout ho a přiložit na ranku či odřenou nohu je známý trik. Pomáhá také proti oparům. Podobně se využívají odvary na odhlenění dýchacích cest, proti kašli, astmatu, proti bolesti zanícených dutin a na pomoc proti zánětu průdušek. Chuť odvaru není úplně příjemná, naopak je lehce svíravá.
Pokud chcete využít sílu jitrocele co nejvíce, pak se vám může hodit vyrobit sirup, který můžete získat i bez vaření. Vezměte malou skleničku a dvě hrsti dobře omytých listů. Listy promněte nebo je jinak trochu narušte. Po vrstvách dávejte a pěchujte do sklenice a mezi jednotlivé vrstvy sypejte třtinový cukr tak, abyste zaplnili všechny mezery. Můžete také přidat květy pampelišky nebo sedmikrásky.
Plnou skleničku nechte stát na parapetu. Postupně, jak bude hladina klesat, doplňujte listy i cukr a vždy pečlivě upěchujte lžičkou.
Přibližně po měsíci najdete u dna usazený sirup, který můžete slít. Když ho uložíte a budete skladovat v lednici, vydrží vám i několik týdnů. Užívat ho lze i několikrát denně, pro dospělé velkou lžíci, pro děti malou lžičku.
Vařenou variantu sirupu získáte, když čtyři velké hrsti omytých listů rozmixujete nebo nakrájené důkladně rozmačkáte. Výslednou kaši nařeďte převařenou vodou, vložte do hrnce, přidejte med (250 g) a třtinový cukr (300 g).
Zahřívejte za průběžného míchání, až máte hustou hmotu, kterou ale nikdy nenecháte dojít k varu. Dosud horkou ji nalijte do čisté sklenice a po vychladnutí uložte do ledničky.
Jitrocelový čaj na rozbouřené zažívání
Čaje z této úžasné bylinky jsou účinné, když zánět postihne žaludek nebo střev. Zároveň ulevuje při vředové chorobě žaludku a duodena. Jedna polévková lžíce byliny stačí, zalijte ji čtvrt litrem vroucí vody a nechejte deset až patnáct minut odstát. Potom sceďte a pijte po malých doušcích jednou až třikrát denně.
Kromě toho jitrocel také upravuje peristaltiku střev a umí si poradit i se zácpou.
Zdroje: www.salveo.cz, cs.wikipedia.org, www.prozeny.cz