Dlouhý seznam
Éčka neboli emulgátory, jsou běžnou přísadou v potravinových výrobcích, jsou přírodní či syntetické. Známe je pod písmenem E a číslem, a je jich víc než dnů v roce. Úplně zjednodušeně, přidávají se hlavně proto, aby se smísily jinak špatně mísitelné složky, třeba voda a olej, a také napomohly vytvořit správnou hutnost a soudržnost výrobku.
Nejčastěji se přidávají do pečiva, cukrářských výrobků, cukrovinek i žvýkaček, čokoládových a kakaových výrobků, margarinů a masných výrobků, a dalších, ale také mléčných, jako zmrzlina, smetanové pěny, mražené jogurty, mléčné alternativy a veganské potraviny.
V naší zemi je jejich použití legislativně regulováno Evropským nařízením a většina z nich je obecně považována za bezpečné, přesto nám můžou působit problémy.
Pozor, jsou v nich
Složení jednotlivých produktů, tedy přesněji řečeno přidané složky, které vylepšují jejich vlastnosti, se liší v závislosti na výrobci. Do jogurtů, pudingů, krémů a zmrzlin a mnoha dalších se přidává alginát amonný (E403). Použití nezbytného množství je povolené, a daná dávka by neměla mít nežádoucí účinky. Nicméně, váže na sebe stopové prvky a ve větším množství může vést k horšímu vstřebávání živin.
Jako alternativa živočišné želatiny se jako zahušťovadlo pro vegany a vegetariány, tedy i do mléčných alternativ, jako ořechová mléka a rostlinné jogurty (ale i další výrobky) používá karagenan (E407). Získává se z mořských řas. Je považován za bezpečný, s nímž ne všichni vědci souhlasí. Dle některých může působit záněty střev a dokonce neblaze ovlivňovat hladinu inzulinu.
Pro docílení krémovité struktury nízkotučných potravin, tedy i jogurtů, se do nich přidává celulózová guma (E466), která nemusí být našemu zdraví prospěšná. Dle některých odborníků v souvislosti s oblibou „zdravých“ potravin, a tedy používáním tohoto éčka vzrostla zánětlivá onemocnění střev. Některé výzkumy naznačují, že narušuje ochrannou výstelku střeva a mikrobiom. Zkoumání na zvířatech také ukazují, že může vést k obezitě a to při nízkých dávkách.
Zdraví nade vše
To je jen malý výčet, i další éčka, která se přidávají do zdravých potravin, nejen odlehčených mléčných výrobků, ale třeba proteinových tyčinek, veganského masa, (nejen) bezlepkového pečivo, můžou negativně ovlivnit prostředí trávící soustavy, vést k vředům a vlastně i k rakovinnému bujení. Přinejmenším působit potíže jako plynatost a nadýmání.
Je přirozené, že se potravinám s éčky nevyhneme, někdo i ze zdravotních důvodů či přesvědčení. Nepřísluší nám radit, ale jistě znáte někoho ze svého okolí, pokud jím nejste vy sami, který dá přednost poctivému plnotučnému jogurtu s pořádnou dávkou zdravých bakterií než tomu „light“, ze kterého jogurt dělají éčka. A měli bychom jim dát za pravdu.
Zdroje: www.focus-news.net, bezpecnostpotravin.cz, www.jimejinak.cz, www.ferpotravina.cz