Jak vypadala Johanka z Arku

Svatá Johanka z Arku byla údajně vysoká asi metr dvacet tři centimetrů, byla atletické postavy, měla tmavě hnědé vlasy a poněkud krátký krk.

Popis její tváře vlastně nebyl nikdy zazanamenám. Očití svědci však vyprávěli, že tato dívka byla nejen přitažlivá, ale také skutečně krásná.

Johanka z Arku byla mladou velitelkou francouzské armády. Aktivního boje se však nikdy nezúčastnila. Ačkoli se na ni vzpomíná jako na neohroženou bojovnici a je považována za hrdinku stoleté války mezi Francií a Anglií, ve skutečnosti nikdy nebojovala v bitvě ani nezabila protivníka.

Obyvatelé Domremy dosvědčili, že Johanka "měla morální charakter a milou povahu". Shodně se uvádí, že měla krátké vlasy, hnědé oči a tmavou, sluncem opálenou pleť. Filip z Bergama uvedl, že když Johanka přijela do Chinonu, "byla poněkud malého vzrůstu".

Grafik zrekonstruoval její tvář. Vyšla mu nádherná dívka

Odstínem jejích vlasů si však můžeme být jisti. V tehdější Francii totiž bylo zvykem, že ten, kdo posílal psaní, vkládal do vosku pečeti jeden svůj vlas. Byla to jakási záruka pravosti.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Johanka se ráda oblékala jako muž. Nosila oděv složený z košile, šortek a dubletu. Vycpaného spodního pláště. Nosila legíny, přiléhavé vysoké boty a navrch všeho krátký kabát s pevným náprsním štítkem.

Otázka mužského oděvu se stala důležitou také později, když se ji její angličtí věznitelé rozhodli postavit před soud za kacířství. To se týkalo nejen jejích náboženských vizí, ale také oděvu, který nosila. Právě ten katolickou církev velice pobuřoval.

Johanka ne vždy samu sebe prezentovala jako dívku pocházející z Arku. V některých dochovaných dokumentech, které diktovala, protože neoplývala zrovna velkou gramotností, se označovala za Johanku "služebnici".

Johančin život byl možná zajímavý. Byl ale také poměrně krutý. Útěchy se tato dívka dočkala vlastně až po své smrti, kdy se z kacířky náhle stala francouzskou světicí s údajně krásným vzezřením.

I proto se o jejím vzhledu vedly mnohé debaty. Až doteď. Nyní grafik zrekonstruoval její tvář a vyšla mu skutečně nádherná dívka.

Patronka Francie i jakási feministická ikona se tak dočkala patřičného zadostiučinění.

Zdroje:

www.jeanne-darc.info

www.quora.com

www.britannica.com