Problém zvaný Y2K38

Záhadný muž tvrdil, že je členem speciální vojenské jednotky z Tampy na Floridě, která experimentálně zkouší cestování v čase. Později se svěřil, že se jmenuje John Titor a narodil se v roce 1998.

Velitelé ho poslali do roku 1975, kde měl získat funkční exemplář počítače IBM 5100, díky němuž by vědci v jeho čase vyřešili problém zvaný Y2K38. Jde o analogii s rokem 2000. Někteří odborníci tehdy tvrdili, že počítače přechod na nový letopočet nezvládnou a nastane jejich kolaps.

V roce 2038 může nastat podobná potíž. Většina počítačů má v sobě hluboko ukrytý systém speciálního počítání času, který se 19. ledna 2038 teoreticky může dostat do záporných čísel, což může ohrozit funkčnost celého systému. A co s tím má společného „prapočítač" z roku 1975? Jde o jeden z posledních strojů, který používal jiný systém počítání času a podle Titora ho vědci v jeho době potřebovali k vyřešení problému Y2K38. Na misi ho vyslali i proto, že se na vývoji počítače IBM 5100 podílel jeho dědeček.

Titor na internet nahrál také logo své jednotky a prozradil, že pro cestování v čase používá Chevrolet Corvette s otevřenou střechou z roku 1966. V něm je zabudovaný časostroj vážící 276 kilogramů, který funguje na principu dvou černých děr. Přidal také zevrubný nákres.

Hlavní město USA? Omaha!

Proč se posel z budoucnosti „zastavil" v roce 2000? Prý chtěl varovat před chmurnou budoucností. Uvedl, že v roce 2003 Spojené státy zaútočí na Irák, což už historie potvrdila. V roce 2015 prý provedou Rusové jaderný útok na USA, Evropskou unii a Čínu. Spojené státy poté zachvátí občanská válka, kvůli níž se země rozdělí na pět oblastí a hlavním městem se stane Omaha v Nebrasce.

V březnu 2001 se Titor odmlčel. Důvod si může každý vybrat sám. Buď odcestoval zpět do budoucnosti, nebo neznámého vtipálka celá kulišárna omrzela. V Americe nicméně dodnes existuje Titorova nadace, jejíž členové se snaží dokázat, že skutečně existoval. A samozřejmě už vzniklo i filmové zpracování jeho příběhu.