V začátku studené války se Američané neodvažovali vyjádřit názor na politiku Sovětského svazu veřejně, aby nevyprovokovali otevřený boj. John Wayne se však ve svém projevu omezovat nehodlal a svou averzi vůči komunismu nijak netajil. Když mu přišel anonymní dopis, ve kterém mu neznámý pisatel vyhrožoval smrtí, jen zabručel: "Žádný zatracený komouš mě nebude zastrašovat." A dopisu se vysmál.

John Wayne nebyl slavný jen ve Spojených státech, ale ve všech zemích, kde bylo dovoleno promítat americké kovbojky. Žánr si oblíbil i sovětský diktátor Josif Stalin, který se ve své zemi pasoval na nejvyššího cenzora. On sám rozhodoval o osudu každého filmu hledajícího cestu do sovětských kin. Westerny mu nepřipadaly politicky nebezpečné, zato kovboje Johna Wayna s jeho antikomunistickými výroky považoval za ztělesněné zlo.

Události, které následovaly, připomínají spíš děj napínavé bondovky než klasického westernu. Dva agenti KGB přicestovali na Stalinův příkaz do Hollywoodu, aby slavného herce zavraždili. O diktátorově úmyslu se včas dozvěděla FBI a nabídla Waynovi ochranu. "Nebudu se do konce života schovávat, tohle je svobodná země a já v ní hodlám svobodně žít," prohlásil herec.

Agenti FBI si nicméně na vrahy počkali ve vedlejší místnosti jeho kanceláře. Zasáhli přesně ve chvíli, kdy Sověti na Wayna namířili zbraně. Stalinovi muži se najednou sesypali a prosili Američany, aby je nevyhostili zpátky do Svazu. Kdyby se jejich vůdce dozvěděl, že selhali, dal by je popravit. Americká strana tím získala oddané špiony a život slavného kovboje byl zachráněn.

Když se pak Wayne v roce 1958 osobně setkal se Stalinovým nástupcem Chruščevom, zavedl na nepovedený atentát řeč. Vrtalo mu hlavou, zda za ním vrahy vyslal opravdu sám Stalin. "Ano, bylo to rozhodnutí v jeho šíleném období vlády," potvrdil Chruščov s tím, že Waynův rozsudek smrti osobně zrušil.