V kinematografii našli zálibu mnozí diktátoři, každý k ní ovšem přistupoval po svém. Hitler novou formu umění využíval k propagaci nacismu, přičemž se dvořil slavným herečkám. Kim Čong-il nechal unést jihokorejské populární herce a donutil je hrát v jeho vlastních filmech. Muammar Kaddáfí zřídil speciální televizní stanici, která dokolečka přehrávala jeho nejoblíbenější snímek. Stalin si stejně jako Hitler uvědomoval, jaký vliv může mít masové médium na mínění diváků, a pasoval se do role nejvyššího cenzora. Žádný film nemohl vstoupit do sovětských kin bez toho, aby ho diktátor osobně schválil.

Klasické westerny Stalin miloval a z hlediska propagandy v nich neviděl velké zlo. Jejich hrdina John Wayne mu však byl trnem v oku, protože se v rozhovorech a při veřejných proslovech vyjadřoval nevybíravými slovy o komunismu, čímž narušoval sovětské snahy o šíření ideologie v Americe. Stal se až jakýmsi symbolem a mluvčím tradičních západních hodnot. Jako takový měl být zlikvidován (Zdroj: www.theguardian.com, srpen 2003).

O Stalinově příkazu k vraždě hollywoodského herce infomoval spisovatel Michael Munn v knižní biografii John Wayne: Muž za mýtem, která vyšla v roce 2001. Ruský režisér Sergej Gerasimov podle knihy roku 1949 varoval Wayna, že po něm jdou agenti KGB. O celé věci už měla zprávy také FBI. Sovětské vrahy zadržela v momentě, kdy se chystali na herce vystřelit.

Wayne se svým scenáristou Jimmym Grantem pro ně vymysleli trest jak vystřižený z akčního trháku. Po dohodě s FBI je odvezli na pláž, kde zinscenovali jejich popravu. Tu nakonec samozřejmě nevykonali, cílem celého divadla bylo Sověty pořádně zastrašit a získat je ke spolupráci s americkou stranou. To se podařilo na výbornou.

Své rodině John Wayne o incidentu raději nevyprávěl, aby ji nevylekal. Přestěhoval se ale do domu obehnaného vysokou zdí a najal si ochranku. Příkaz k hercově zabití o pár let později zrušil Nikita Chruščov, když nastoupil k moci po Stalinově smrti (Zdroj: www.military.com, únor 2018).