Už ve 39 letech dostala Zlatý glóbus za celoživotní dílo, což dodnes nikdo nezopakoval. Fred Astaire o ní zase řekl, že je nejlepším bavičem všech dob. Nadaná herečka a talentovaná zpěvačka pilovala své dovednosti už od útlého dětství.

Jméno k smíchu

Narodila se 10. června 1922 v Minnesotě do rodiny kabaretních umělců Franka a Ethel, kteří měli v Grand Rapids pronajaté divadlo. Tehdy se ještě jmenovala Frances Gumm a brzy se zapojila do rodinného byznysu. Na jevišti stála po boku starších sester Mary a Dorothy už ve dvou letech.

Pak ale začaly kolovat zvěsti, že Frank dělá sexuální návrhy mužským uvaděčům, takže se s rodinou raději přestěhoval do Kalifornie, kde si opět pronajal divadlo.

Trio sester začalo vystupovat pod jménem Gumm Sisters a jeho sláva postupně rostla. Umělecké jméno ale vzbuzovalo posměšky. Lidé si ho překládali jako „Gumové sestry", v Chicagu dokonce plakáty hlásaly, že vystoupí Glum Sisters, což znamenalo „Rozmrzelé sestry". V roce 1934 si dívky změnily příjmení na vzletnější Garland, tedy květinový věnec. Frances si pak ještě začala říkat Judy podle oblíbené písně.

Nové jméno si ale zpěvačky dlouho neužily. O rok později se nejstarší Mary vdala a trio se rozpadlo. Ve stejném roce zemřel také Frank, takže ovdovělá matka přišla o všechny zdroje peněz. Jedinou spásu viděla v Judy, kterou chtěla co nejlépe „prodat".

Hádky s matkou

Matka s dcerou zamířily do Hollywoodu a měly štěstí. Všiml si jich agent studia MGM a Judy nabídl smlouvu. Měl ale podmínku. Třináctiletá dívka měla sice zlato v hrdle, ale příliš krásy nepobrala. Dostala tedy vycpávky do nosu a prášky na radikální hubnutí.

Následoval strmý vzestup, z Judy se stala dětská hvězda, která šla z filmu do filmu. Její život řídila buď matka, nebo filmové studio. Aby zvládla šílené pracovní tempo, začala užívat nejrůznější látky na povzbuzení organismu. Z drogového světa pak už nedokázala uniknout. „Byla opravdovým strojem na peníze. Zároveň se setkávala s kráskami typu Elizabeth Taylor, Lana Turner nebo Ava Gardner a trápila se tím, jak vypadá. Přezdívalo se jí Ošklivé káčátko," prozradil režisér několika jejích filmů Charles Walters.

Ze smlouvy s filmovým studiem se dlouhá léta nedokázala vymanit, ale časem unikla alespoň z matčina vlivu. Jejich vztah byl dlouhodobě napjatý. „Matka nebyla dobrá na nic kromě šíření chaosu a strachu," postěžovala si Judy. Navíc ji obvinila, že ji okradla o část peněz, které vydělala. Později se téměř nestýkaly, a zatímco Judy pohádkově zbohatla, Ethel pracovala jako úřednice za směšnou mzdu.

Potrat z donucení

V 17 letech zažila Judy první velkou lásku. Jejím vyvoleným se stal hudebník Artie Shaw, ale opustil ji kvůli Laně Turner. S Judyinou psychikou to pořádně zamávalo a deprese z nehezkého obličeje se ještě prohloubily.

O necelý rok později se už ale mohla usmívat. K osmnáctým narozeninám dostala od muzikanta Davida Rosea zásnubní prstýnek. Pranic jí nevadilo, že nápadník je o 12 let starší a ještě ke všemu ženatý. Počkala, až se rozvede, a v roce 1941 si ho vzala. Manželství se však nevydařilo. Judy otěhotněla, ale šéfové filmového studia ji donutili jít na potrat. Herečka se z toho dlouho nedokázala vzpamatovat a poškodilo to i její vztah s Davidem. V roce 1945 se rozvedli a Judy se vzápětí vdala za režiséra Vincenta Minnelliho (*1903), s nímž během šestiletého soužití přivedla na svět dceru Lizu (*1946), později slavnou herečku a zpěvačku.

Rok po porodu se ale nervově zhroutila a skončila v sanatoriu, kde se poprvé a zdaleka ne naposledy pokusila o sebevraždu. Střepy z rozbité lahve si pořezala zápěstí. Lékaři ji zachránili, závislosti na lécích a alkoholu ji ale zbavit nedokázali. Rolí ve filmech ubylo. Judy začala být nespolehlivá.

V roce 1952 se vdala za bývalého boxera Sidneyho Lufta (*1915), který jí pomohl sehnat peníze na filmový muzikál Zrodila se hvězda (1954). Filmový comeback se povedl, snímek měl mimořádný úspěch, Judy se dokonce dočkala nominace na Oscara. Pak se ale z filmového světa opět stáhla a věnovala se dceři Lorně (*1952) a synovi Joeymu (*1955).

Neplatná svatba

V roce 1959 znovu zkolabovala a několik měsíců ležela v nemocnici s akutním zánětem jater. Dlouhodobé užívání drog na jejím organismu zanechalo velké škody. Doktoři ji varovali, že má před sebou maximálně pět let života. Místo aby Judy zpomalila, vrhla se do života s odhodláním, že už nesmí promarnit ani minutu. V roce 1963 za poměrně divokých okolností požádala o rozvod. Soudní pře se Sidneym Luftem se táhly dva roky a nechyběly tahanice o děti a majetek ani obvinění z fyzického násilí.

Ještě před konečným rozsudkem se v Hongkongu vdala při buddhistickém obřadu za promotéra svého koncertního turné Marka Herrona (*1928). Sňatek nebyl v USA platný, takže oficiální manželský slib si dali až na sklonku roku 1965. Spolu ale vydrželi jen dalších šest měsíců.

Judy neúnavně koncertovala po celém světě, věděla, že čas se jí neúprosně krátí. Tři měsíce před smrtí se dokonce popáté vdala, prstýnek jí navlékl o 12 let mladší hudebník Mickey Deans. Byl to právě on, kdo ji našel bez známek života v koupelně pronajatého domu v Londýně. Pitva ukázala, že se Judy pouhých 12 dní po oslavě 47. narozenin předávkovala barbituráty.

Co ještě nevíte

* Měřila jen 151 centimetrů.

* Měla panickou hrůzu z létání, zbraní a koní.

* Mohla se pochlubit unikátní kolekcí. Získala Oscara (1940), Zlatý glóbus (1955, 1962) i hudební cenu Grammy (1962).

* Na její pohřeb v New Yorku přišlo 20 tisíc lidí.

* Americký filmový institut ji v roce 1999 zařadil na osmé místo mezi nejlepšími herečkami všech dob.

* V letech 1989 a 2006 se objevila na poštovních známkách.