Julius Caesar se narodil v roce 1586 v Praze. Jeho matkou byla pravděpodobně milenka Rudolfa II., hraběnka Anna Marie Stradová. Císař se nejprve snažil, aby z hocha vyrostl dobrý muž a šlechtic, jakmile se však mladík dostal do puberty, byl k neudržení.

„Hlavním problémem bylo, že byl chráněn postavením svého otce. Jeho dospívání bylo bouřlivé. Propadal alkoholu, obklopil se bandou kumpánů, obtěžoval dívky, chodil do nevěstince, byl násilnický, rád se rval a loupil. Všude budil pohoršení," vysvětluje historik AV ČR Jiří Mikulec. Obyvatelé Českého Krumlova, kam ho císař Rudolf na začátku 17. století poslal, se mu vyhýbali „jako čert kříži."

Deviant a vrah

Rodina nad jeho chováním přivírala oči. Když však v roce 1606 ve vzteku zabil sluhu, císař zasáhl. Syna poslal do kláštera v Gamingu v Horním Rakousku. Tam se však Julius příliš neohřál. Za tři měsíce už zase „kul pikle".

Vrátil se ke svému původnímu životu. O pár týdnů později mu žena místního lazebníka dohodila svou šestnáctiletou dceru Markétu Pichlerovou zvanou Mušle. Asi doufala, že z toho vytěží pár mincí nebo šperků. Julius však jednoho večera dívku surově zbil a bodl dýkou. Když nejevila známky života. Vyhodil ji z okna. Mladá milenka však útok i pád přežila a doplazila se domů.

Když se Markéta uzdravila, markýz si vynutil, aby ho navštívila. Rodiče ji však nechtěli pustit. Rozzuřený mladík proto nechal vsadit jejího otce do šatlavy a dokonce vyhrožoval jeho oběšením. Měl tam být tak dlouho, dokud jeho konkubína nepřijde. O pět týdnů později se nakonec dočkal. V noci z 18. na 19. února 1608 spolu s Markétou oslavoval Masopust.

Co přesně se v tu osudnou noc stalo není známo. Opilý Julius nejdřív napadl strážného u dveří. Dvakrát mu probodl ruku a zranil ho na boku. Voják nakonec utekl jen díky tomu, že se mu podařilo převrátit stůl. To levobočka rozzuřilo a začal si hledat oběť své zlosti. Rapírem tak bodl nic netušící Markétu. Následně ji tři hodiny zohavoval.

Krumlovský hejtman Jan Nygrýn napsal císaři: „Dívka přišla o uši, oko a zuby. Lebku hlavy rozvrátil, až kord zlomil a tělo nožem rozřezal. Do truhly ji dávali po kouscích." V komnatě mělo být tolik krve, že museli vytrhat celou prkennou podlahu.

Julius Caesar markýz d’Austria

Po hrůzném činu nechal císař Rudolf II. syna v domácím vězení. Jeho stav se však den ode dne horšil. Přestal se mýt a holit, křičel, vztekal se, demoloval nábytek, ubližoval sám sobě, potíral se vlastními výkaly a krví. Historici předpokládají, že vražda odstartovala projevy jeho dědičné duševní choroby. Pravděpodobně schizofrenie.

Za zamřížovanými dveřmi strávil necelý rok a půl. Zemřel 25. června 1609 na hnisavý vřed v krku. Podle legendy ho udávil čert. Nemanželský syn Rudolfa II. byl pochován v českokrumlovském minoritském klášteře. Dodnes nebyl hrob nalezen.

Zdroj: Youtube

Zdroj:

www.castle.ckrumlov.cz, www.ctidoma.cz, www.stream.cz