V té době se ještě nevědělo, jakých zrůdností se Kaddáfího tajná policie dopouští na libyjském obyvatelstvu, nebo se o tom aspoň nesmělo mluvit. Kaddáfí ve své zemi roku 1969 svrhl monarchu, což bylo dle komunistické ideologie chvályhodným aktem, nehledě na to, co následovalo. Zatímco západní země Kaddáfího označovaly za diktátora a teroristu, ČSSR mu prodávala zbraně a tanky. Prezident Gustáv Husák mu dokonce roku 1978 slavnostně propůjčil Československý Řád bílého lva s řetězem.

Ani Husákovi a jeho týmu však nemohlo uniknout, že se Kaddáfí chová "trochu divně". Pro československé představitele bylo občas obtížné udržet diplomatický takt. Když například libyjský vůdce navrhl, aby se v Praze postavila mešita, ateističtí komunisté to ve vší slušnosti zamítli. Nezamlouval se jim ani Kaddáfího nápad slavit Svátek práce na výročí libyjské revoluce, tedy 1. září namísto 1. května.

Na druhé straně pražská ZOO s povděkem přijala několik velbloudů, které jí diktátor zaslal jako dar.

Kaddáfího oficiální návštěvy Prahy znamenaly pro komunistické pohlaváry velký stres i z důvodu, že libyjský diktátor nepochopil jejich snahu utajit před občany podrobnosti o obchodování ČSSR se zbraněmi a během oficiálních ceremonií o těchto úmluvách otevřeně hovořil. Opět se ale muselo dostát bontonu, a tak se Kaddáfí vždy dočkal potlesku, bez ohledu na to, jaké pohledy si za jeho zády Čechoslováci vyměňovali.