Kaddáfí se rozhodl, že z procesu s mladým mužem učiní exemplární příklad. Zatčený nebyl předveden do soudní síně, ale na basketbalový stadion v Benghází, v jehož středu stála šibenice.

Rozsudek byl předem jasný. Přesto zde seděli soudci, kteří měli žalovaného vyslechnout a rozhodnout o jeho vině. Zinscenovanému soudnímu líčení přihlížely davy diváků, autobusy na stadion dopravily i masy dětí z okolních škol. Proces i popravu odvysílala v přímém přenosu libyjská televize.

Al-Šuwehdy byl obviněn z přípravy spiknutí, jehož cílem bylo spáchat atentát na ctěného vůdce revoluce Muammara Kaddáfího. Protože mladý muž několik let pobýval ve Spojených státech, pro režim bylo jednoduché označit ho za amerického agenta. Soudci se shodli na trestu smrti, který bude vykonán okamžitě.

Poprava ale neprobíhala hladce, Al-Šuwehdy se na oprátce dusil a marně nohama lapal po nějakém záchytném bodu. V tom z davu přihlížejících vyběhla mladá žena jménem Huda Ben Amer, nebožáka chytla za nohy a vší silou ho táhla dolů, aby jeho smrt urychlila.

Kaddáfí byl jejím činem ohromen a okamžitě jí nabídl významnou pozici ve své administrativě. Huda se později vyšplhala až na post starostky Benghází a stala se jednou z nejbohatších žen Libye.

Zato popraveného Al-Šuwehdyho nesměla jeho rodina ani pohřbít. Jeho památku si příbuzní mohli připomenout teprve po pádu režimu v roce 2011, kdy byl rovněž znovuobjeven filmový záznam popravy.