Vědci z celého světa přicházejí s překvapivými závěry – tmavé kakao není jen nostalgickou vzpomínkou na dětství, ale účinným pomocníkem v boji proti stárnutí, stresu i špatné náladě. Obsahuje totiž látky, které dokážou zlepšit paměť a koncentraci lépe než káva.
Superpotravina, kterou jsme přestali vnímat
„Kakao je jednou z nejvýživnějších potravin na světě,“ říká Sarah Wilson z Harvardské zdravotnické školy. „Jeho pravidelná konzumace může výrazně přispět ke zlepšení kognitivních funkcí a celkového zdraví.“
Tmavé kakao získávané z kakaových bobů je totiž doslova pokladnicí cenných živin. Obsahuje theobromin a kofein, které přirozeně stimulují nervový systém. „Na rozdíl od kávy navíc působí kakao jemněji a déle,“ vysvětluje německý neurolog Hans Mueller. „Nedochází tak k prudkému výkyvu nástupu a odeznění energie jako u kávy.“
Pro lepší paměť
Podle studie publikované v prestižním časopise Nature obsahuje kakao vysoké množství flavonoidů. „Tyto látky prokazatelně zlepšují paměť a schopnost učení,“ potvrzuje Wilson. „Pravidelná konzumace kakaa může dokonce snížit riziko neurodegenerativních onemocnění jako je Alzheimer nebo Parkinson.“
Hořčík obsažený v kakau je pak přirozeným antistresovým minerálem. „Pomáhá snižovat úzkost a zlepšuje náladu. Proto se často říká, že čokoláda je přírodním antidepresivem.“ Svůj vliv má samozřejmě i zdravé mléko, kterým ho zaléváme.
Věděli jste, že kakao je i mocnou zbraní proti stárnutí? „Díky vysokému obsahu antioxidantů chrání buňky před poškozením a zpomaluje proces stárnutí. Naše výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace kakaa může snížit riziko srdečních chorob a některých typů rakoviny,“ tvrdí vědci.
Jak kakao správně připravit?
Odborníci se shodují – klíčem je kvalitní tmavé kakao bez přidaného cukru a umělých přísad, tedy žádné grankové nápoje. „Vyhněte se průmyslově zpracovaným výrobkům plným cukru. Zničily by všechny zdraví prospěšné účinky,“ varuje Albert Wilson.
Ideální je rozpustit 1-2 lžičky kvalitního kakaa v horkém mléce – je jedno, zda rostlinném nebo kravském. „Můžete přidat špetku skořice nebo kardamomu pro lepší chuť. Pokud vám přijde příliš hořké, oslaďte ho medem nebo xylitolem,“ radí nutriční terapeuté.
Moderní využití prastaré suroviny
„Kakao lze skvěle využít i v moderní kuchyni,“ dodává šéfkuchař Jean-Michel Laurent z pařížské restaurace Le Chocolat. „Přidávejte ho do smoothie, ovesné kaše nebo domácího pečiva. Vzniknou tak nejen chutné, ale i zdravé pokrmy,“ doporučuje.
Už stará civilizace Mayů a Aztéků znala blahodárné účinky kakaa již před tisíci lety, považovali ho dokonce za nápoj bohů. Tak nechte občas stranou módní nápoje a vraťte se ke klasice, je stejně dobrá!
Zdroj: pysznosci.pl