Objekt byl objeven v Kalužské oblasti v 90. letech 20. století výzkumníky, kteří pročesávali místo dopadu asteroidu. I proto se nabízí teorie, že předmět je důkazem existence vysoce vyspělé ztracené lidské civilizace, mimozemšťanů nebo zkamenělého mořského tvora.

Na nejnovější objev podobného krinoida se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Krinoid nebo šroub z vesmírného talíře?

Ještě než byla objasněna záhada tohoto předmětu, byla „věc“ poslána na rentgenové snímkování, jehož se ujal tým UFO a paranormálních jevů nazvaný Kosmopoisk Group. Ten určil i jeho úctyhodné stáří. Jenže se ukázalo, že se nejedná o šroub z UFO. Předmět je fosilií krinoida.

Krinoidi jsou mořští tvorové, z nichž asi 600 druhů již vyhynulo. Celá řada jich ale v různých podobách žije dodnes i v našich mořích.

To, že zkamenělina tohoto tvora skutečně vypadá jako šroub, je podobnost čistě náhodná.

"Bylo zaznamenáno mnoho nemístných artefaktů, jako jsou hřebíky nebo dokonce nástroje zasazené do starověkého kamene. Ale ukázalo se, že se jednalo o chybnou interpretaci něčeho, co jsou ve skutečnosti přírodní útvary,“ uvedl Nigel Watson, autor příručky o vyšetřování UFO. Protože i když je jasné, že se jedná o zkamenělinu tohoto živočicha, ještě stále existuje velká skupina stoupenců UFO, která se s pravdou nedokáže ztotožnit.

Skeptici tedy stále tvrdí, že šroub není nic jiného než zkamenělé pozůstatky mořského živočicha krinoida, zatímco věřící poznamenávají, že šroub se velmi liší od okolních fosilních důkazů. Vesmírná loď však za šroubem nebyla!

Krinoidi – tvorové šroubu podobní

Krinoidi jsou bezpáteřní živočichové, kteří žili na dně moře asi před 300 miliony let, a mnoho z jejich druhů žije dodnes. První krinoidi se objevili v období ordoviku před 488 miliony let a na Zemi jejich vrcholná éra skončila před 444 miliony let. Prošli si tak selektivním masovým vymíráním na konci permu, kde se u nich vyvinula ohebnější ramena. Předpokládá se, že v dávných dobách byli častější, protože vápencové vrstvy z poloviny prvohor jsou plné zkamenělin kryonožců. Tito živočichové mají na horním povrchu, hned vedle střev a řitního otvoru, i ústa, která jsou obklopena potravními rameny, jimiž uchopují procházející kořist. Krinoidi mají většinou pět hlavních ramen a stonek, kterým se připevňují ke skalám nebo mořskému dnu.

Pravdou je, že jejich zkameněliny skutečně v mnohém šroub nápadně připomínají.

Krinoidi jsou atraktivní i pro mnohé umělce. Například švýcarský surrealistický umělec Hans Rudolf Giger vytvořil mnoho uměleckých děl založených na zkamenělinách. Jeho díla pak inspirovala slavného Ridleyho Scotta, který pak Gigera pověřil vytvořením rekvizit pro svůj dnes kultovní film Vetřelec.

Jeden z jeho krinoidů ve filmu pak vylezl velmi realisticky z hrudi postavy na plátně, za což pak Ridley Scott a jeho tým získali Oscara za nejlepší vizuální efekty pro film z roku 1979.

Zdroj: Youtube

Zdroje:

metro.co.uk, www.dailymail.co.uk, en.wikipedia.org/wiki/Crinoid