Měl našlápnuto k velké kariéře. Už v sedmi letech se objevil v seriálech Pohotovost nebo Chameleon. Šikovného syna tam protlačila maminka Lisa, jinak též divadelní agentka. S manželem Billem, který pracoval jako záchranář, měla dvě děti. Ve Fort Collins v Coloradu se jim 5. března 1989 narodil Jacob, jemuž ale nikdo neřekl jinak než Jake. O dva roky později následovala dcera Madison. Tu pro změnu vedli ke sportu a baletu.

Nadšený Arnold

Malý blonďák měl zpočátku možná protekci, ale bez talentu určitě nebyl. Dostal se totiž i k velkým filmům určeným pro kina. Ve snímku Rolničky, kam se podíváš si zahrál syna Arnolda Schwarzeneggera. „Jake byl hrozně upovídaný a bezprostřední. Když ale poprvé stanul tváří v tvář legendárnímu svalovci, bylo to poprvé, co jsem ho viděla nervózního. Málem ze sebe nevysoukal ani pozdrav," vzpomínala jeho maminka se smíchem. Také Arnold byl z klučiny nadšený. „Vypadá jako já!" hlaholil.

Film sice nesklidil velký úspěch, ale Jakeovi otevřel dveře k roli, jež mu zajistila nesmrtelnost. Konkurzu na Anakina Skywalkera alias pozdějšího Dartha Vadera se účastnily tisíce chlapců. Nakonec duchovní otec Hvězdných válek George Lucas osobně vybral právě Jakea. V poli poražených se ocitl i tehdy známější dětský herec, o rok starší Haley Joel Osment.

Šikana ve škole

Krátká, ale o to úspěšnější kariéra tím však skončila. V dalším pokračování kultovní sci-fi se už neobjevil a také ho odradila náhlá vlna popularity. „Denně jsem dával i 60 rozhovorů. Spolužáci mě zase šikanovali. Rozhodl jsem se, že se raději stáhnu do ústraní," prozradil později Jake.

Před kameru se vrátil už jen jednou, v roce 2001 natočil drama Madison, které však na uvedení do kin čekalo čtyři roky. K Hvězdným válkám se přesto dodnes vrací. Nadaboval hned pět počítačových her s touto tematikou a s oblibou navštěvuje nejrůznější srazy fanoušků.

V roce 2012 dostudoval filmařinu na univerzitě v Chicagu, založil si produkční společnost a pracuje na svém prvním dokumentárním filmu. „Nevylučuji, že se někdy vrátím před kameru, ale nyní si užívám toho, že moje tvář už není slavná," dodal.