A tak koule, nalezené na ostrově Champ v ruské Zemi Františka Josefa patří k tém, jež skutečně splňují definici "záhadné".

Vědci našli v Arktidě záhadné obří opracované koule

Ostrov Champ je jedním z mnoha arktických ostrovů, které tvoří neobydlené souostroví známé jako Země Františka Josefa. Od svých téměř 200 souputníků v chladném Severním ledovém oceánu se však liší několika věcmi. Především tím, že je poset kulovitými kameny různých velikostí. Velikost těchto kamenných koulí se liší. Některé jsou menší než pingpongové míčky. Některé jsou velké jako člověk a jiné jsou dokonce obří. Mají až 3 metry v průměru!

Nikdo s naprostou jistotou neví, jak se sem tyto kameny dostaly. Ostrov je totiž neobydlený. Nejsou zde žádní lidé a žádné lidské záznamy, které by vysvětlily, co způsobilo, že kameny vypadají tak, jak vypadají.

Pravděpodobná je snad jen ta teorie, že tyto kamenné koule jsou konkrece. Minerální hmota, která vzniká, když se tmelící sedimentární materiál nesený vodou, dostane do kontaktu s organickým jádrem. Tím může být list, větvička, skořápka nebo zkamenělina.

Výsledná chemická reakce vytváří koule ve vrstvách. Často tak vznikne něco, co skutečně vypadá jako dokonalé koule. Skutečně se nacházejí na mnoha místech po celém světě a je známo, že je lidé rozbíjejí, aby se dostali k tomu, co doufají, že je zkamenělinou uvnitř.

V oblastech, kde nikdy nežili lidé

V případě oblastí, jako je ostrov Champ, jsou však kameny stále záhadou, protože zde po staletí nedocházelo k žádné interakci s lidmi. Často však byly i tak pozměněny - opotřebovány - časem a přírodními živly.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Kamenné koule nejsou vše, co je na ostrově Champ k vidění. Nacházejí se zde také nejvyšší vrcholy celého souostroví Františka Josefa. Tajemné zasněžené hory, které jsou doslova atrakcí pro všechny badatele.

Přírodní zajímavosti ostrova Champ jsou jistou záhadou, která byla vědci objevena při poznávání Arktidy a její kultury. Vrchol světa je skutečně jednou z posledních hranic planety, přestože zde lidé žili po celou zaznamenanou historii.

Ostrov Champ je jen jedním z divů dalekého severu, které lze vidět při expedici do Arktidy nebo na severní pól. Jak se obří koule na jejím území objevily, bude vyžadovat další věděcké bádání.

Zdroje:

www.alamy.com

www.rbth.com

www.superstock.com