Starověké kulaté kontejnery

Archeologové pracující v bujných kopcovitých lesích indického Ásámu objevili obří starověké kamenné kontejnery, které možná sloužily k pohřebním rituálům dávno zanikllého národa.

65 nově objevených pískovcových nádob - některé vysoké a válcovité, jiné částečně nebo zcela pohřbené v zemi - bylo překvapením pro badatele, kteří se původně vydali na průzkum již známých lokalit.

"Stále nevíme, kdo obří nádoby vyrobil ani kde žil. Je to všechno tak trochu záhada," říká doktorand ANU Nicholas Skopal, spoluautor studie o těchto nálezech.

Ještě více vzrušující je, poznamenává Skopal, že "tým prohledal jen velmi omezenou oblast, takže jich tam pravděpodobně bude mnohem více - jen zatím nevíme, kde jsou."

Výzkum vedli Tilok Thakuria z North Eastern Hill University a Uttam Bathari z Gauhati University v Indii.

Vědcí neví, k čemu nádoby sloužily

Nádoby, z nichž některé dosahují výšky až tří metrů a šířky dvou metrů, jsou podobné jiným nádobám, které byly objeveny v jiných částech jižní Asie, včetně Laosu a Indonésie.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Skopal poznamenává, že badatelé přesně nevědí, k čemu nádoby sloužily, ale díky sledování historie předávané z generace na generaci mají určité vodítko.

"Existují vyprávění nágů, současných etnických skupin v severovýchodní Indii, o nálezech asámských nádob naplněných zpopelněnými ostatky, korálky a dalšími hmotnými artefakty," říká Skopal.

Teorie pohřbívání se shoduje s nálezy z nalezišť nádob v Laosu, které vykazovaly stopy po mrtvolných ostatcích.

Podle Skopala se zdá, že lidé, kteří nádoby vyrobili, nejsou spojeni s žádnými žijícími skupinami nebo kulturami v Indii, takže jde o jedny z posledních otisků zmizelého národa.

To podle vědců znamená, že jak moc je důležité zachovat právě toto kulturní dědictví.  "Čím déle nám bude trvat jejich nalezení, tím větší je šance, že budou zničeny, protože se v těchto oblastech pěstuje více plodin a kácejí se lesy."  

Výzkumníci spolupracovali s místními komunitami na odhalení potenciálních míst s nádobami, často přes oblasti horské džungle, které byly obtížně průchodné. 

"Po zaznamenání lokalit je pro vládu snazší spolupracovat s místními komunitami na jejich ochraně a údržbě, aby nedocházelo k jejich ničení," říká Skopal. 

Zdroje:

www.livescience.com

arstechnica.com

www.bbc.com