V roce 1281 se Kublajchán se svou mongolskou armádou pokusil po moři napadnout japonské ostrovy. Vítězství Mongolů už bylo na dosah ruky, když se náhle a nečekaně přehnal u japonského pobřeží velký tajfun. Právě ten nakonec zničil mongolské síly a loďstvo na cestě do Japonska.

Piloti kamikaze

Japonský lid to považoval za velký zvrat štěstěny. Věřili, že tato velká bouře jim byla seslána jako ochrana z nebes a připisuje se jí záchrana japonské říše. Říkalo se jí kamikaze neboli božský vítr.

Za druhé světové války se božskou silou stali muži, jež byli ochotni položit svůj život, aby svou vlast nenechali na holičkách. Právě oni jakožto sebevražední piloti přijali název "kamikadze" a použili ho pro své letecké mise.

Mnohdy neměli příliš na výběr. Piloti vstoupili do místnosti a dostali formulář, který se jich ptal, zda se chtějí stát kamikaze. Na výběr měli tři odpovědi: "Vášnivě si přeji se připojit", "Přeji si připojit se" a "Nepřeji si připojit se".

Psal se rok 1945. Mnozí z nich byli univerzitní studenti, kteří byli předtím od služby osvobozeni, ale Japonsku docházely jednotky.

Hisaši Tezuka, jeden z přeživších kamikaze, vzpomíná, že několik jeho kolegů rychle napsalo odpovědi a odběhlo. On a většina ostatních však zůstali celé hodiny a nemohli se rozhodnout.

Co bylo s těmi, jež neuposlechli a vrátili se živí zpět?

Ti, co mezi tento "božský vítr" kamikaze patřili, měli za úkol letět se svými letadly do jisté smrti. Americký průzkum strategického bombardování a údaje uchovávané v knihovně ve svatyni Jasukuni v Tokiu odhadují, že jich za války zahynulo asi 2500. Některé historické knihy uvádějí i vyšší čísla.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Téměř každému pátému letadlu kamikadze se pak podařilo zasáhnout nepřátelský cíl.

Zatímco většina těchto mladých mužů zemřela z lásky k vlasti, těm, jež neuposlechli rozkaz a vrátili se živí zpět, moc dobře nebylo. Byli považováni za ostudu své vlasti. Nesli si také vinu přeživšího a mnohdy byli dokonce potrestáni.

Na samém konci války se pohled na ně ještě zhoršil, když je jejich krajané nazývali symboly hrůzy a šílenství války. V očích zbytku světa byli vnímáni jako "šílení fanatici", kteří umírali s výkřiky banzai.

Zdroje:

historyofyesterday.com

www.quora.com

en.wikipedia.org