Navíc ne všechny nohy byly dosud identifikovány. Jak uvedl úřad koronera provincie, byly zatím identifikovány asi dvě třetiny nohou, přičemž z osmi nohou byly jen dva páry a zbytek byly osamělé nohy. Zjištěno bylo, že patřily mužům.

Od doby, kdy byla objevena první noha, se o celé podivné situaci vyrojilo mnoho kreativních teorií.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Pravidelná dodávka nohou z moře

Vzhledem k tomu, že je Britská Kolumbie známá i nádhernou přírodou a krásnou krajinou, úchvatným lyžováním i přírodními katastrofami, na druhé straně proslula nevalně i velmi čirým drogovým obchodním ruchem, sériovými vrahy a obchodem s lidmi. Nabízí se, jestli mezi nimi a nalezenýma nohama není nějaká souvislost.

Dá se totiž říci, že lidské nohy jsou ve zmíněné oblasti vyplavovány z vody pravidelně, přičemž mezi lety 2012 a 2016 byla mezi jednotlivými pozorováními čtyřletá pauza.

Celkem mezi lety 2007 a 2019 se na pobřeží Sališského moře v USA a Kanadě vyplavilo více než dvacet lidských nohou v botách.

Zvláštní historie nalezených nohou

První dvě nohy objevily v průběhu týdne mladá dívka a pár, který byl na procházce podél moře. Obě byly pravé nohy a obě měly stejnou velikost. Podle slov koronerky se sice „rozkládaly, ale stále na nich bylo maso,“ řekla tehdy regionální koronerka ostrova Vancouver Rose Stantonová.

Po čtyřleté pauze zase 7. února vyplavilo moře na břeh další nohy, které objevil turista na Botanické pláži ostrova Vancouver a pouhých pět dní poté následovala noha další. Nakonec byly obě identifikovány jako pár.

Ze senzace se stal zvyk

Pravdou je, že si za ty roky lidé už na podivné nálezy zvykli. V roce 2007 tomu ale bylo jinak a objevovaly se mnohé spekulace, odkud se nohy vzaly. Dokonce se našli i tací, kteří jako vtip tu a tam nastražili na pobřeží falešnou nohu…

"Stávalo se, že lidé dávali kostry psích tlapek do běhounů a nechávali je na pláži," řekla v roce 2016 Barb McLintocková, další z pracovnic úřadu koronera. "A někdo dokonce použil staré kuřecí kosti."

Někteří lidé měli podezření, že někdo nohy řeže lidem vědomě. „Přemýšlejte o tom, že kdyby někomu uvázali řetěz kolem kotníku a hodili ho přes palubu, noha by prostě vyskočila. To by to vysvětlovalo. Možná mají v kontejneru uloženou spoustu těl a vyplavila je voda. To nevíme. Děje se tam spousta věcí," řekl jeden muž.

Nohy jako potrava pro korýše

Nakonec však úřad koronera potvrdil, že se nejedná o dílo sériového vraha a vyvrátil i důsledek zmiňovaného únosu mimozemšťany. Ukázalo se, že všichni identifikovaní jedinci spáchali sebevraždu nebo zemřeli nešťastnou náhodou, nejspíš v důsledku bouří v blízkosti pobřeží. McLintocková nakonec uvedla, že zjistili, že se nohy oddělují od těl během rozkladu, k němuž dochází pod vodou rychleji než na souši. To potvrdili i forenzní antropologové, kteří zjistili, že nohy byly skutečně odděleny od těl přirozeně, nikoli důsledkem násilné činnosti.

Na oddělené rozkládající se nohy se rychle nachytají korýši jako krabi či krevety, kteří preferují měkčí části těla než ty tvrdší, se kterými si až tak neumí poradit. Na člověku mají oblíbené části na kotnících, které tvoří hlavně měkké tkáně a vazy. Okusují je, což způsobí, že noha se poměrně rychle oddělí od zbytku těla, jak vysvětlil National Geographic.

Někteří lidé se však ptají, proč se nohy začaly objevovat až po roce 2007. A odpověď je poměrně logická - postupující technologie výroby obuvi. Stále více sportovních bot se vyrábí s tzv. vzduchovými kapsami nebo lehkou pěnou. Jsou pak natolik lehké, že vyplují na hladinu.

Navíc pobřeží Britské Kolumbie je známo přílivovými proudy. Místní si myslí, že v moři je pak nohou daleko více. A co teprve těch, které zde klesly ke dnu, protože neměly odpovídající obuv!

Zdroje:

www.news.com.au, www.theguardian.com, www.strangeoutdoors.com