Latinka patří mezi nejpoužívanější písmo na světě. Její původ můžeme hledat ve fénicko-kanaánské abecedě, jež se objevila patrně někdy ve 14. až 11. století př. n. l. v oblasti Předního východu. Až donedávna ale nebyly archeology objeveny žádné nápisy dávající smysl.

V roce 2017 byl ale v bývalém významném starověkém městě Tel Lachiš v Izraeli vykopán hřeben ze slonoviny pyšnící se nejen jemnými zoubky, ale také podivnými rytinami. Po jejich důkladném vyčištění odborníci zjistili, že se jedná a kanaánské písmo. Až letos byl nápis přeložen semitským epigrafistou Dr. Danielem Vainstubem z Ben Gurion University.

Kananejci a písmo na hřebeni

Hřeben je malý. Má rozměry 3,5 krát 2,5 centimetru. Centrální část je mírně erodovaná, pravděpodobně kvůli tlaku prstů. Strana se šesti zuby sloužila k rozmotávání zacuchaných vlasů, zatímco strana se čtrnácti jemnými výčnělky k vyčesávání vší a hnid.

Účel hřebenu potvrdil i nápis, jenž odborníci považují za zaklínadlo: „Kéž tento kel odstraní vši z vlasů i vousů," zní překlad jediné věty, která kdy byla v Izraeli nalezena v kanaánském jazyce. „Je přímým důkazem, že se již před asi 3700 lety písmo užívalo běžně i při každodenních činnostech," říká Yosef Garfinkel z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. „Je to historický mezník."

Vědci se rozhodli pomůcku vyfotografovat pod mikroskopem. Objevili zbytky vnější chitinové membrány vši dětské o velikosti 0,5 až 0,6 mm ve stádiu nymfy. Jelikož byla slonovina na Předním východě vzácností, je to známka toho, že parazité obtěžovali lidi napříč společenskými vrstvami.

Vzácný nápis na hřebeni

Navzdory své malé velikosti má nápis velmi zvláštní rysy, z nichž některé podle odborníků vyplňují mezery ve znalostech kultury Kanaánu v době bronzové. Za prvé, hřeben ukazuje strasti každodenního života. Za druhé jde o první větu napsanou v dialektu obyvatel Tel Lachiše.

Zdroj: Youtube

Dále jde o první objev, kdy text odkazuje na účel předmětu a ne na majitele. Kromě toho, písmena mají šířku od 1 do 3 mm. To je znak toho, že rytec musel být velice zručný a tento výrobek pro něj nebyl ojedinělým.

Zdroj:

www.ancientpages.com, www.blanensky.denik.cz, www.unitedwithisrael.org