Na to, jak ještě nedávano vypadalo dění v asmatské vesnici, se můžete s titulky v angličtině podívat zde:

Zdroj: Youtube

Spleť víry, rituálů, sexu a kanibalismu

Bojů i šarvátek bylo mezi původními kmeny a okolím nepočítaně. Proto si také Asmaté vytvořili společenství, kde jednotlivec téměř ztratil jakékoli osobní soukromí, a to se promítalo i dál než jen do účelového soužití v obrovských domech. Asmatové byli zcela pohlceni náboženstvím, jež stálo na kultu předků. Jejich víra spočívala ve složitých vztazích mezi dušemi mrtvých a jejich cestou do říše zesnulých. Asmaté se domnívali, že duše zesnulých páchají kmeni vše zlé, včetně nemocí, narození postižených dětí či špatného počasí. V jejich realitě fungování světa i jejich vlastní život zcela závisel na rituálech, které šokují dodnes. Kanibalismus nevyjímaje. Asmatové dokonce věřili, že na počátku všeho bylo useknutí hlavy, které dalo vzniknout hvězdám a vesmíru.

Kanibalismus byl u Asmatů běžný

Asmaté žili polygamně, ale navíc měli styk i s muži a s manželkami těchto homosexuálních partnerů. Rituály ale pouhými sexuálními hrátkami nekončily. Známé praktiky zahrnovaly i konzumaci moči a také brutální a chladnokrevné „lovy lebek“. Právě lov lebek přímo souvisí s duchy a zažehnáním zla.

Asamité museli zlé odvrátit rituálem, k němuž právě potřebovali lebku. Nutno dodat, že nebyli vybíraví! O hlavu byli schopni připravit kohokoli, pokud možno nepřítele a nečlena klanů. Muž, žena či dítě byli dekapitováni a jejich lebka se stala součástí obřadu, kde se mimo jiné konzumovaly i části těla oběti.

Rockefeller studoval kulturu asmatských kanibalů

Katolickým kněžím trvalo desítky let změnit způsob života v klanech Asmatů, ale zachovat část jejich kultury, která je známá nádhernou rukodělnou řezbou. Asmaté jsou proto také známí jako „řezbáři z močálů“, a právě to k nim přivedlo i Michaela Rockefellera.
V roce 1961 byl Michael Rockefeller na své druhé expedici v oblasti právě proto, že pro Museum primitivního umění, které otevřel jeho otec, sbíral artefakty a informace o řezbářském národu Asmatů. S Asmaty byl často v kontaktu a v dopise rodině napsal, „Prožívám zde naprosto vyčerpávající, ale zároveň velmi vzrušující čas... Asmat je jako obrovská skládačka s variacemi v obřadech a uměleckých stylech, které tvoří jednotlivé kusy. Moje výlety mi umožňují pochopit (i když jen povrchním, základním způsobem) povahu této hádanky...“

Za zmizením Rockefellera jsou patrně Asmaté

O tom, jak a kam zmizel Michael Rockefeller po zaplavení a převrácení pontonového člunu, na kterém uvázl společně s nizozemským antropologem René Wassingem, se vedou spory ještě dnes. Jisté je, že v době, kdy nizozemská armáda manifestovala na ostrovech svou sílu, politické a další tlaky na dlouhá léta umlčely ty, kteří ke zmizení měli co říci. Dnes se objevuje i několik psaných svědectví kněží, kteří v té době mezi Asmaty působili. Minimálně dva z nich zmiňují, že skupina zhruba 15 členů klanu z vesnice Otsjanep zabila bílého muže na pláži v blízkosti jejich vesnice. Jeho smrt pro účely rituálu přišla Asmatům právě vhod, neboť nizozemští vojáci nedávno před tím v šarvátce zastřelili pět členů klanu a mezi nimi i vůdčí postavy jejich kultury.

Zdroje: en.wikipedia.org, nypost.com