Když Levi Strauss v druhé polovině 19. století navrhoval pracovní oblečení, více než módní trendy ho zajímala praktická stránka věci. Kalhoty pro dělníka musely být předně odolné a pohodlné. Kapsy se šily tak, aby z nich hned tak něco nevypadlo, i když se jejich nositel celý den čile pohyboval po továrně. Z tohoto důvodu také Strauss neodbyl krejčího Jacoba Davise, který za ním přišel s nápadem zpevnit kapsy kovovými nýty. Oba muži si nechali v roce 1873 toto zdokonalení patentovat a stali se z nich partneři.

Džíny jen do fabriky nebo ke koním

Jejich džíny tehdy měly do dnešního střihu velmi daleko, oproti těm moderním působily neforemně až "vytahaně". V 19. století ale nikdo nepočítal s tím, že si je muž oblékne na rande nebo v nich vyrazí na rodinný oběd. Sloužily v podstatě výhradně jako pracovní kombinézy. Postupem času si je oblíbili i farmáři, kteří pro běhání kolem krav a koní rovněž potřebovali něco pohodlného a cenově dostupného, co jim nebude líto ušpinit.

Co ale takový běžný muž konce 19. století nosil po kapsách? Určitě to nebyly klíče od auta ani platební karty. Bylo to možná pár mincí, plechová krabička s cigaretami, sirky... a také kapesní hodinky. Váš pradědeček měl určitě taky takové. Kulaté, co se vytahovaly z kapsy za řetízek.

Pánské obleky na ně měly zvláštní kapsu na vestě. Přesně tam je mimochodem míval uložené i sám Levi Strauss. Jeho zaměstnanci však do práce obleky s vestami nenosili. V hlubokých kapsách džín by hodinky cinkaly o ty mince a cigaretové krabičky, čímž mohly utržit nemilé škrábance. A tak se pro ně na pracovních kalhotách ušila zvláštní malá kapsička.

"Kapsa na hodinky byla originálním prvkem našich modrých džín, stejně jako nýty na kapsách, prošívaná zadní kapsa a kožená nášivka. V zájmu zachování integrity prvotního designu naše společnost tyto prvky stále udržuje," uvedla Tracey Panek, která u Levi Strauss & Co. pracuje jako odbornice na firemní historii.

(Zdroj: www.insider.com)

I ta nejmenší kapsička může najít využití

Originální znaky se podle ní na džínách udržely do dnešních dnů takřka bez přestávky. Jedinou výjimku tvořila druhá světová válka, kdy bylo potřeba každého kusu kovu k výrobě zbraní, a tak se na těchto pár let džíny musely obejít bez nýtů na kapsách.

Kapsička na hodinky tedy na džínách zůstala jen kvůli tradici a výrobci už dnes nepočítají s tím, že by ji někdo k něčemu využíval. Je ostatně natolik těsná, že do ní sotva vstrčíte prsty. Občas se ale může hodit k uložení drobných předmětů, které opravdu nechcete ztratit - můžete sem třeba zasunout prstýnek, zatímco si myjete ruce, nebo rozbitou náušnici. Když se nad tím zamyslíte, podobných drobností vás určitě napadne mnohem více.

(Zdroj: www.rd.com)